Погребват принц Филип в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзор

Принц Чарлз ще получи временно титлата Единбургски херцог

10.04.2021 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

С топовни салюти след минути ще бъде почетена паметта на принц Филип. Той почина вчера на 99 години. Точно в 12:00 часа по Гринуич ще започне серия от 41 залпа през една минута в британските градове. Бойните кораби на кралския флот също ще изстрелят залпове в чест на херцога на Единбург, който е участвал във Втората световна война.

Синът на принц Филип - престолонаследникът принц Чарлз, определи живота на баща си като "удивително постижение" в предаване на Би Би Си. Принцът заяви, че неговата енергия е била изумителна.

Принц Чарлз ще получи временно и титлата Единбургски херцог. После ще бъде дадена на най-младия син в кралското семейство - принц Едуард. А погребението на принц Филип ще бъде в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзор, но подробностите още не са известни. Принц Филип е пожелал приживе погребението да не бъде държавно.

На 99-годишна възраст той беше най-дълго служилият кралски съпруг в британската история. А британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл го почетоха на сайта на организацията си Арчиуел. На тъмен фон с бели букви на главната страница бе написано едно-единствено послание:

"В памет на негово кралско височество херцога на Единбург, 1921-2021 г. Благодарим за преданата служба. Ще липсвате много на всички".

А хиляди британци продължиха да се стичат пред Бъкингамския дворец и Уиндзор, за да оставят цветя. 

Херцогът никога не е бил наследник на британския престол, който трябва да наследи неговият най-голям син, и никога не е бил удостояван с титлата крал. Но пък е ставал автор на безброй шеги. Обърнал се е към певеца Том Джоунс с въпрос дали си прави гаргара с камъчета. Казвал е на дете, че е твърде дебело, за да стане астронавт. 

"Вие медиите сте професионален натрапник.Това правите постоянно", казва покойният принц.

Пътешествието на принц Филип към Бъкингамския дворец започва през 1922 г. в люлка, направена от кутия за портокали. Роден е на гръцкия остров Корфу и е най-малкото дете на принц Андрей Гръцки и принцеса Алис Батенберг. По право той е принц на Гърция и Дания, но след преврат семейството му е прогонено от страната. 

Така той се озовава на военен кораб за Италия. Години по-късно лично крал Джордж Шести дава задача на младия Филип да придружи неговите две дъщери – принцесите Елизабет и Маргарет. Филип прави изключително добро впечатление на 13-годишната по това време бъдеща кралица, спомня си нейната гувернантка. Когато празнуват 73-годишнина от брака си, херцогът споделя следното:  "След 50-годишен опит, съм много изкушен да кажа, да дам съвет. Проблемът е, че няма два сходни брака. Въпреки това, мисля, че основният урок, който научихме, е, че толерантността е основната съставка на всеки щастлив брак. Може да не е толкова важно, когато нещата вървят добре, но е абсолютно важно, когато става трудно. Кралицата има толерантност в изобилие." 

През 2017 г. принц Филип решава да се оттегли от обществените си задължения. И тогава кралица Елизабет Втора го подкрепя. А през годините казва, че той е нейната скала.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
За покойниците или добро или нищо.Принц Филип е първият стар човек в UK,който не е починал от Covid 19. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Точно ми дреме на фара за принц филип Сигнализирай за неуместен коментар