Медицинско чудо: Трансплантация на бял дроб от жив донор беше направена в Япония

А в САЩ пък беше извършена първата по рода си трансплантация на трахея

08.04.2021 | 18:15 Редактор: Десислава Атанасова

Хирурзи в Япония извършиха първата в света трансплантация на бял дроб от жив донор. Пациентът е страдал от тежка пневмония, причинена от коронавирус. А в САЩ пък беше извършена първата по рода си трансплантация на трахея. 

Медицински екип от 30 специалисти дават нов живот на пациентка, развила тежка пневмония след боледуване от коронавирус. Вирусът силно увредил белите дробове на жената. В продължение на три месеца пациентката се е лекувала и е била на изкуствен бял дроб. Лекарите били категорични - шанс за живот ще има само ако се извърши трансплантация. Донори стават съпругът и синът на пациентката. 

Шанс за нов живот получава и 56-годишната Соня Сейн от Ню Йорк. Преди няколко години трахеята й е силно увредена след като е получила тежък астматичен пристъп и била поставена на апаратно дишане. А най-големият й страх – че може да се задуши в съня си. 

"Даваха ми до три месеца живот", споделя Соня Сейн

Соня е преминала през множество операции с надеждата проблемът да бъде отстранен, но напразно. 

"Беше ми много трудно да дишам", разказва още тя

След първата в света успешна трансплантация на трахея, Соня сбъдва най-голямата си мечта – да диша самостоятелно и с лекота.

"Тя ме попита можете ли да направите нещо за мен – да ми помогнете да живея?", каза отоларингологът проф. Ерик Гендън

Соня приема добре новия орган. 

"Нейните клетки растат в донорската трахея. Така че тя бавно се превръща в нейна. Това е повече от уникална операция, нещо невероятно, това е чудо", обясни лекарят.

След операцията се храни и диша нормално. И сбъдва една голяма мечта – да се забавлява с внуците си. 

"Аз мога да танцувам с децата. И това е най-хубавото, което ми даде тази трансплантация. Да мога да правя тези малки неща", допълва Соня. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Невероятни са постиженията в науката за сложните неща. Странното е че не може да се справим с по-лесните от типа да няма вътрешноболнични инфекции свързани с чистотата и спазване на правилата. Сигнализирай за неуместен коментар