Гибралтарците ще са първият народ в света с имунитет срещу Ковид-19?

Добрите новини са в рязък контраст със случващото се другаде из Европа

08.04.2021 | 20:16 Редактор: Юлия Христова
Гибралтарците ще са първият народ в света с имунитет срещу Ковид-19?

Гибралтарците може би са първият народ в света с имунитет срещу Ковид-19. Докато в съседна Испания пандемията върлува и хората живеят в ограничения, в Гибралтар почти всички са ваксинирани и вече могат да си отдъхнат.

Саманта Сакраменто все пак се чувства някак необичайно. След цяла една година носене на маски, в момента в Гибралтар човек почти навсякъде може да ходи без маска. "Все ти се струва, че си забравил нещо, че вършиш нещо нередно. Мисля, че психологически имаме още доста да наваксваме,“ казва здравната министърка на британската отвъдморска територия.

В Гибралтар вече няма и вечерен час. Баровете и ресторантите отново работят до 2 часа след полунощ – както преди. По испанските телевизионни канали гражданите на Гибралтар споделят облекчението си. "Навярно ще можем да живеем както преди,“ казва една сервитьорка.

Отлично организирана имунизационна кампания

Добрите новини от Гибралтар са в рязък контраст със случващото се другаде из Европа, където броят на новите инфекции расте, а хората все още живеят в условията на локдаун. Гибралтар се връща към нормалността най-вече благодарение на последователните защитни мерки срещу коронавируса и на добре организираната си имунизационна кампания, казва министърката. Вече са ваксинирани почти всичките 34 000 граждани и дори повечето испанци, които всекидневно идват на работа в британската отвъдморска територия.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок дори смята, че Гибралтар ще стане първата изцяло имунизирана нация в света. Разбира се, това се дължи на факта, че хората в Гибралтар са толкова малко – което сериозно улеснява масовото имунизиране. Много благоприятно беше също така, че Великобритания без забавяне предостави необходимите ваксини.

Доскоро обаче положението беше критично. В края на миналата година броят на хората, починали след заразяване с коронавирус, рязко се увеличи – дотук жертвите са 94, което не е малко за толкова малко население. В момента обаче в местната болница вече няма пациенти с коронавирус. „Нямаме нито един човек с положителен тест, а това е просто фантастично,“ радва се Саманта Сакраменто, пише DW.

Съвсем различна картина в съседна Испания

На един хвърлей разстояние, в испанската провинция Андалусия, могат само да мечтаят за такива резултати. Там в момента отново има бързо нарастване на новите инфекции, а болниците са пълни с пациенти. 63-годишната Лурдес Гамис, коренячка в Андалусия, хем се радва, че гибралтарчани вече могат да се движат без ограничения, хем малко им завижда. Вече от много месеци тя живее в усамотение на село, близо до Гранада, където се е скрила заедно със съпруга си, за да избегне опасността от зараза. В Испания ресторантите бяха отворени при определени ограничения, но пък задължението да се носи маска стана още по-строго и сега важи дори за плажовете. Пенсионерката Лурдес Гамис вече ужасно се мъчи с маската и мечтае за някогашната свобода и лекота.

"Ей-така, да поизлезеш с когото си искаш, да видиш хора, роднини, приятели. Ние в Испания, а пък особено в Андалусия, много обичаме да се събираме с други хора. А сега е направо отчайващо.“

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


5
1 rate up comment rate down comment 0
K19
преди 2 години
4
5 rate up comment rate down comment 2
Бай онзи
преди 2 години
*** соросопитеци-жирналя-фейк новини. Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 0
Глупости
преди 2 години
Няма такъв народ "гибралтарци", както няма и такава държава. Не е лошо т.нар. журналисти да са и грамотни поне по въпросите, за които пишат. Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 0
Друг
преди 2 години
В днешно време журналистиката е проклятие. Само лъжи и пак лъжи. Дори и истината да казвате пак не бих повярвал. Приказката за лъжливото овчарче е реалност! Сигнализирай за неуместен коментар
1
19 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
ФАЛШИВА НОВИНА . НЕ ВЯРВАМ И ЕДНА ДУМА НА ТОВА КОЕТО КАЗВАТЕ . МОЯТА ИНФОРМАЦИЯ Е ДРУГА И Е ДИРЕКТНО ОТ ИЗВОРА . Сигнализирай за неуместен коментар