Криза: Бразилия търси помощ, за да намали обезлесяването на Амазония

Министърът на околната среда поиска един милиард долара от други страни

08.04.2021 | 15:01 Редактор: Искра Ангелова
Криза: Бразилия търси помощ, за да намали обезлесяването на Амазония

Министърът на околната среда на Бразилия поиска чуждестранна финансова помощ в размер на един милиард долара от други страни, включително САЩ, за да се помогне за намаляване на обезлесяването в Амазония между 30% и 40%, според интервю, публикувано в събота във вестник O Estado de Sao Paulo, цитирано от Reuters.

"Планът е за един милиард долара за 12 месеца“, каза министърът Рикардо Салес пред вестника. "Ако тези ресурси са на разположение, за да бъдат използвани по този начин (за борба с обезлесяването), можем да се ангажираме с намаляване между 30% и 40% за 12 месеца", заяви той.

Бразилия е широко критикувана за неуспеха си да ограничи обезлесяването на Амазония, най-голямата дъждовна гора в света. Крайнодесният президент Жаир Болсонаро заяви, че предпочита да използва икономическите ресурси на тропическата гора, вместо да я защитава, и изпрати войски да се опитат да се справят с проблема с малък успех.

Една трета от парите ще бъдат използвани за директно финансиране на действия за борба с обезлесяването, каза Салес, докато останалите две трети ще бъдат използвани за икономическо развитие, за бъдат стимулирани хората, които са се възползвали от алтернативните възможности на тропическите гори.

Той добави, че е поискал пари от САЩ и също така е разговарял с Норвегия "дали искат да си сътрудничат", пише "Фокус".

Военните ще запазят своята роля, каза Салес, тъй като е по-евтино, отколкото да се наемат щатни служители в Агенцията за околна среда Ибама. Агенцията търпи съкращения на бюджета по времето на Болсонаро.

"Ако не получим парите, ще направим най-доброто, което можем, със своите ресурси, но не мога да се ангажирам с конкретен процент намаляване на обезлесяването", каза Салес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК