Митове и легенди за ваксините срещу коронавируса

Антиваксърството не е ново и съмнението е напълно оправдано

09.03.2021 | 06:30 Редактор: Тодор Петров
Митове и легенди за ваксините срещу коронавируса

Ваксините са изключително важни за запазването на общественото здраве и от откриването им досега са спасили милиони души. Според СЗО годишно ваксините спасяват около 3 милиона души.

Антиваксърството не е ново и съмнението във ваксините е напълно оправдано, имайки предвид късия период, за който бяха синтезирани ваксините срещу SARS-CoV-2.

Нека да разгледаме най-често срещаните притеснения и грешни твърдения за ваксините:

1. Ваксините не са безопасни, защото са изготвени за твърде къс период

Вярно е, учените изработиха ваксините за по-малко от година. Но причините за бързото развитие са няколко и никоя не намалява безопасността.

Едната е, че този тип вируси не са нови и медицината ги изучава от десетилетия. Друга причина е съвместната работа на множество екипи по целия свят, както и огромното финансиране, което беше отпуснато за развитие на препарат. Нека не забравяме, че това бе задача, поставена с висок приоритет за сметка отлагането и спирането на други проекти.

2. Ваксината ще промени генетичната информация

Има различни видове ваксини. Някои представят мъртъв патоген на имунната система, други само част от заразопричинителя, а новите ваксини – иРНК ваксините се основават на молекула иРНК, пренасяща информацията за синтезата на специфичен за вируса белтък.

В клетъчното ДНК се съхранява информацията за синтезата на всички белтъци в организма. За да бъде използвана тази информация, тя трябва да се изнесе в цитоплазмата, където с помощта на рибозомите да бъде използвана за синтезата на белтъците.

Молекулата, която пренася информацията от ядрото в цитоплазмата е точно иРНК. Това означава, че ваксините не застрашават организма от промяна на генома, тъй като иРНК дори не влиза в ядрото и не повлиява ДНК. След като въпросната иРНК (носеща информация за спайк-протеина) свърши своята работа, клетките я разграждат.

3. Можем да се разболеем от ваксините

Не, това е невярно. Всички ваксини се изготвят по начин, който или изцяло неутрализира патогена, или го отслабва до степен, при която той няма възможност да се дели, т.е. да причинява болестни състояния.

Други ваксини пък изобщо не вкарват в организма цели вирусни частици. Такива са иРНК ваксините, както и молекулните ваксини, които вкарват само белтък от вируса в организма, а това е напълно недостатъчно за развитие на болест.

4. Ваксината води до безплодие

Засега няма информация, че ваксините влияят на плодовитостта, както и такава, че застрашават бъдещи бременности. Слухът започва от информация за връзка между спайк-протеина и протеин в матката, изключително важен за прикрепването на плацентата (Синцитин-1).

Въпреки че съществуват няколко еднакви аминокиселини в двата белтъка, на структура те са толкова различни, че не съществува вероятност да бъдат сбъркани от имунната система.

Четете повече по темата в Puls.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК