Изумително: САЩ имунизират всички до 3 месеца

Само за ден са ваксинирани 2 млн. американци

08.03.2021 | 22:56 Редактор: Тодор Петров
Изумително: САЩ имунизират всички до 3 месеца

САЩ превключиха на "интергалактическа скорост" при ваксинирането и до 3 месеца могат да приключат с имунизациите. За първи път само за 1 ден са ваксинирани 2 милиона американци – колкото в Германия от декември насам.

"Напът сме да имунизираме всички американци до края на май”, с гордост обяви американският президент Джо Байдън миналата седмица.

Как успява Америка да постигне такива завидни резултати? Борбата срещу вируса беше обявена за война. "Това е едно военно усилие", каза Байдън и се зарадва на новаторските подходи в това сражение. Сред тях е партньорството между двата фармацевтични гиганта Johnson & Johnson и Merck. Merck не разполага със собствена ваксина. В нейните фабрики ще се произвежда препаратът на Johnson & Johnson, предаде DW.

За да ускори максимално производството, правителството се позовава на един военновременен закон. Така американските концерни получават подкрепа, за да произвеждат повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подпомага логистиката. Националната гвардия, защитата при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани.

Освен ваксини и персонал, трябва да бъдат осигурени и центрове, в които да се извършва ваксинациите. Там централна роля играят отделните щати. Губернаторът на Мериленд Лари Хоган представи първия масов ваксинационен център в неговия щат: огромен паркинг. Около 4 000 ваксини се поставят там дневно, а хората могат да получат дозата директно в своя автомобил.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК