На пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти - пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи... Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин.
Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и Ковид-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях.
В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси, информира DW.Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК