След референдум: Швейцария официално забрани бурките (ОБНОВЕНА)

Текстът е получил подкрепата на над 51% от гласовете

08.03.2021 | 09:04 Редактор: Юлия Христова

Швейцария официално забрани бурките. Това се случи след референдум, на който хората гласуваха за забраната за покриване на лицето на обществени места.

Според официалните резултати, публикувани от федералното правителство, текстът е получил подкрепата на над 51% от гласовете.

С крехко мнозинство швейцарците подкрепиха идеята за забрана на покриване на лицето на публични места. И въпреки че в текста на референдума не се споменава директно исляма, той беше определен като акция срещу мюсюлманите. 

Причината - инициаторът на допитването до народа - дясната Швейцарска народна партия, изгради кампанията си на лозунги като "Да спрем екстремизма" и "Спрете радикалния ислямизъм!". 

Според проучване на Университета в Люцерн, носенето на бурка и никаб в Швейцария е рядко явление. От консервативната партия обаче са категорични, че пълното покриване на лицето на мюсюлманките е радикална форма на ислям и въпреки че е рядкост в страната, трябва да се вземат превантивни мерки. 

Срещу тази позиция се обяви федералното правителство, посочвайки че не зависи от държавата да диктува какво да носят жените. Критики дойдоха и от правозащитни организации, според които забраната е опасна политика, която нарушава религиозните права. 

А част от мюсюлманите в страната определиха успеха на допитването като мрачен ден. Защитници на референдума посочват, че основната му цел не е насочена срещу мюсюлманите, а срещу агресивни протестиращи, които по време на бунтове закриват лицата си с маски, за да не бъдат разпознати от органите на реда.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК