Bloomberg: ЕС може да загуби 100 млрд. евро заради провала на ваксинацията

Неуспешната имунизация в ЕС е обезпокоителна за най-големите инвеститори в света

08.03.2021 | 10:15 Редактор: Радостина Димитрова
Bloomberg: ЕС може да загуби 100 млрд. евро заради провала на ваксинацията

Провалът на ваксинация в Европейския съюз през първото тримесечие на 2021 година заплашва да нанесе загуби от порядъка на 100 милиарда евро инвестиции и поставя под въпрос втори туристически сезон подред, съобщава Bloomberg.

Неуспешната имунизация в ЕС е обезпокоителна за най-големите инвеститори в света които виждат бавния темп на възобновяване на бизнеса (услугите и туризмът в повечето страни от ЕС остават до голяма степен затворени поради карантинните мерки) заплашва да подкопае възобновяването на икономическия растеж, посочва агенцията. Забавянето на започването на бизнес с един или два месеца заплашва икономиката на ЕС със загуба от 50 до 100 милиарда евро пропуснати печалби, отбелязва Bloomberg, цитирана от "Фокус".

Европейските инвестиционни фондове отчитат изтичане на капитал в продължение на три седмици поред, докато Bank of America и BlackRock Investment предупреждават, че продължаващото нарастване на честотата на коронавирус в Европа може да наруши дългосрочните стратегии на инвеститорите.

ЕС, който в момента е използвал 8 дози ваксина на 100 от населението си, изостава значително от САЩ (33 дози) и Великобритания (25 дози) по отношение на нивата на имунизацията. Агенцията посочва като причини за това политическо разделение, прекъсване на доставките, бюрократични закъснения и обществено недоверие.

Агенцията вярва, че ЕС има шанс да ваксинира 75% от пълнолетното си население до края на лятото, което е в съответствие с последната версия на стратегията на Европейската комисия за ваксиниране, но може да е твърде късно, тъй като би означавало загуба на критичните летни месеци. В резултат на това ЕС може да загуби втори пореден туристически сезон.

Според Европейската комисия през първото тримесечие 27 държави от ЕС очакват да получат по договори за предварителна поръчка на ваксини, подписани в Брюксел, само около една трета от прогнозния брой дози - 106 милиона. Европейската комисия очаква, че доставките ще се стабилизират и ще достигнат прогнозното ниво от 300 милиона дози през второто тримесечие, докато през третото тримесечие ЕК се надява, че ЕС ще получи около 900 милиона дози, което ще бъде възможно, ако новите западни ваксини бъдат въведени на пазара на ЕС, по-специално от Johnson & Johnson, с която Европейската комисия също подписа договор за предварителна поръчка миналата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не разбирам какво общо има турризма с ваксините... И да си ваксиниран ти пак може да си заразоносител и си също толкова опасен, колкото и един неваксиниран. Сигнализирай за неуместен коментар