Китай ще достави безвъзмездно ваксини срещу Ковид-19 в 69 държави

В други 43 страни ще ги продава

07.03.2021 | 23:00 Редактор: Ралица Братанова
Китай ще достави безвъзмездно ваксини срещу Ковид-19 в 69 държави

Китай ще достави безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ще ги продава, заяви министърът на външните работи Уан И.

Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX, съобщава БГНЕС.

По думите на министъра, "ваксината е най-мощното оръжие срещу коронавирус, което дава надежда за спасяване на живота". Китай се обявява за достъпност на ваксината като глобално обществено благо, каза още той.

"Готови сме заедно с чуждестранните партньори да разгледаме въпроса за взаимно признаване на ваксинирането и да разработим съвместно конкретен план за това", заяви министър И.

Китайските власти са предоставили ваксини срещу коронавирус на миротворците от ООН и са готови да осигурят доставки за Международния олимпийски комитет и участниците в олимпиадата.

Китайският дипломат подчерта, че Пекин са стреми да помогне с ваксинирането на развиващите се държави. Страната му няма за цел да се конкурира по този въпрос на международната арена, тъй като най-важното е продуктът да бъде сигурен и надежден.

"Солидарността е сила, а упоритостта ще ни донесе победа", заключи Уан И.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК