Новите щамове на Ковид-19 могат да развалят плановете ни за лятото

Има спорове дали най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще бъде успешна

07.03.2021 | 17:20 Редактор: Ралица Братанова
Новите щамове на Ковид-19 могат да развалят плановете ни за лятото

Измина една година, откакто пандемията от Ковид-19 затвори голяма част от Европа, а признаците за подготовката на един постпандемичен свят са навсякъде. Независимо дали става дума за разгорещената дискусия относно ваксинационния паспорт или Великобритания, която започва да отхлабва мерките, светът е изпълнен с вяра, че най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще доведе до отваряне на икономиките това лято, пише коментаторът Лионел Лоран за Bloomberg.

"Има много доказателства в подкрепа на това мнение, но има и спорове дали наистина това ще бъде толкова успешно. Разпространението на нови щамове, по-устойчиви на някои от съществуващите ваксини, е потенциална причина за безпокойство, като се има предвид, че те могат да забавят разхлабването на мерките или дори да забавят процеса на ваксинация“, продължава той.

По думите му някои мнения относно придобития имунитет срещу инфекцията се поставят под въпрос. Според проведено изследване миналия месец става ясно, че хората, които са се възстановили от SARS-CoV-2, са се разболели отново, но този път от нов щам.

"Намирам това за доста отрезвяващо“, казва Дани Алтман, професор по имунология в лондонския Imperial College.

Лоран смята, че политиците трябва да започнат да се подготвят за риска от периодични вълни от инфекции от Ковид-19, независимо дали чрез поръчка на специални ваксини от второ поколение или промяна на начина на разпространение на настоящите дози, пише BloombergTV.bg.

Докато ваксинацията трябва да се окаже ефективна за справяне с тежки симптоми и хоспитализации, здравните институции все още трябва да се справят по-добре при планирането на следващите вълни на вируса.

Лоран е категоричен, че трябва да има повече капацитет, персонал и инвестиции за справяне с бъдещите вълни на заразата. Не можем да чакаме повече, за да приложим уроците, които сме научили досега.

Битката срещу новите щамове също подчертава колко важно е справедливото разпределение на ваксините по света. Усилията, които дават приоритет на богатия свят, който предварително е поръчал достатъчно, за да ваксинира населението си няколко пъти, ще изглеждат много недалновидни, ако сред неваксинираното население се появят още по-заразни щамове на вируса.

Предприемат се някои положителни стъпки, макар и малки. Португалия обяви, че ще изпрати 5% от ваксините си до група португалоговорящи африкански държави, а Гана получи първа пратка от Covax“ припомня Лоран.

Ще бъде ли достатъчно, за да се избегне потенциална лятна криза? Анализаторите от SVB Leerink - инвестиционна банка, специализирана в здравеопазването, казаха на клиентите миналия месец, че има реална вероятност да се изправим пред повече ограничения, тъй като новите варианти се разпространяват, докато ваксините се опитват да наваксат.

"Като се има предвид и без това високото ниво на изтощение от пандемията и вероятната съпротива срещу каквито и да било действия за затваряне на икономиките отново, трябва да определим стабилен план сега. Нека състезанието започне“, завършва коментара си Лоран.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
истината
преди 3 години
Няма никакви нови щамове, а искате да направите хората още по-големи роби отколкото са...Изкарах вируса с парацетамол и съм жива. Хората живеят в мизерия и стрес, което им отслабва имунитета. През изминалата година усвоихте милиони и уволнихте хората, за да не им плащате и да им изхарчите малкото спестявания, а някои самоубихте и изкарахте на улицата. Вие сте пълни ирзоди. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еййй, аман бе! Ще идем на нашето си море. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Моите планове няма да се развалят че и преди и сега трудно ходих на почивки, но като се развалят плановете на бизнесмените в туризма дано се стреснат и спрат да надуват цените. Сигнализирай за неуместен коментар