Биткойн впечатли с бурно първо десетилетие, но какво предстои?

Демократизацията на печатането на пари чрез добива им се оказа ефективна за големите компании

07.03.2021 | 12:00 Редактор: Юлия Христова
Биткойн впечатли с бурно първо десетилетие, но какво предстои?

При представянето си пред света преди десетилетие се очакваше биткойн да доведе до революция във финансовата екосистема. Тази революция обаче се случва трудно.

Криптовалутата имаше бурно първо десетилетие, което беше белязано от скандали, неуспехи и резки ценови движения. Поевтиняването на биткойн през тази година беше посрещнато с множество критики. Инвеститори и поддръжници на криптовалутата обаче удвоиха оптимизма си по отношение на нейното бъдеще. Идното десетилетие може да се окаже ключово за съществуването ѝ, пише Ракеш Шарма за Investopedia.

Компромисната визия

Според създателя на биткойн Сатоши Накамото криптовалутата трябваше да бъде широка и децентрализирана алтернатива на контролираните от правителствата и централните банки фиатни пари. Същевременно трансакциите с биткойн не би трябвало да зависят от трети страни посредници.

В края на първото десетилетие след създаването на биткойн оригиналната версия за криптовалутата изглежда компромисна. Децентрализацията се оказа път към централизацията. Инвеститорите, които имат големи притежания на биткойн, изглежда контролират цената на криптовалутата на пазарите.

Междувременно демократизацията на печатането на пари чрез добива им се оказа ефективна за големите компании в сектора. Например китайската Bitmain притежава 75-процентен дял от пазара на специфични за приложението интегрални схеми.

Тези негативи обаче са балансирани от растежа на жизнената и процъфтяваща екосистема за крипто. Пазарът на криптовалути, който не съществуваще преди по-малко от десетилетие, е оценяван на 1,56 трилиона долара към 3 март.

Над 1500 криптовалути бяха създадени и се търгуват след дебюта на биткойн. Блокчейн се превърна в ключова дума за разрешаването на сложни проблеми. След първоначалната си предпазливост инвеститорите започнаха да се насочват към криптоактивите като форми на инвестиции.

Очаквания за следващото десетилетие

Следващото десетилетие може да се окаже ключово за еволюцията на биткойн. Има няколко сфери, в които инвеститорите трябва да насочат фокуса си по отношение на биткойн.

“Може би най-големите проблеми за биткойн и другите валути през предишните години бяха по отношение на сигурността”, посочва Чакиб Буда, технически директор в Rambus - компания за разплащания. Според него сигурната биткойн екосистема ще доведе до по-широкото приемане на криптовалутата. “Очакваме в рамките на около 10 години биткойн да започне да се използва масово и да има съвсем различна репутация”, коментира той.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК