Папата на най-рискованото си пътуване: Сигурността му е поета от 10 000 души

Ирак е разтърсен от религиозно насилие, каза той

06.03.2021 | 19:52 Редактор: Юлия Христова

Папа Франциск на най-рискованото си пътуване: Политиците трябва да разпространяват солидарност

Историческа визита. Папа Франциск се срещна с най-висшия шиитски духовник в Ирак - аятолах Али ас Систани. Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям. 

Аятолах Али ас Систани не обича публичните изяви, не дава интервюта и не напуска дома си. Именно в него той посрещна папата. Именно там, седнали един до друг, без маски, отправиха посланията си. 

А група иракчани, облечени в традиционни дрехи, посрещнаха папата при пристигането му. Няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир. Шиитският лидер увери папата, че християните в Ирак трябва да живеят в мир и сигурност. Така се възприема и цялата му визита - призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в страна, разкъсвана от насилие на верска основа. 

"Политиците трябва да разпространяват солидарност. Ирак е разтърсен от религиозно насилие, както срещу малцинствата, така и между шиитите и мюсюлманите сунити", посочи Папата.

Срещата се разглежда като изключително символичен момент от посещението на папата. Това е и първата му международна визита от началото на пандемията, а за Ирак, това е първото посещение на глава на римокатолическата църква. Коронавирусът и страховете за сигурността му, го правят и най-рисковано пътуване досега. 

По-рано 84-годишният Папа Франциск заяви, че се е чувствал "задължен“ да извърши "емблематичното“ пътуване. За сигурността му отговарят около 10 000 служители на иракските сили за сигурност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Какво нещо са хората винаги се надяват на доброто и почитат високопоставените представители на религиите... Сигнализирай за неуместен коментар