Веган диета: Опасно ли е да не даваме на децата си мляко и месо?

Вижте какво казват проучванията по този въпрос

07.03.2021 | 15:35 Редактор: Ралица Братанова
Веган диета: Опасно ли е да не даваме на децата си мляко и месо?

"Не ми казвайте, че следвате и тази мода!". Така реагира педиатърката, когато Марко и съпругата му ѝ казват, че хранят дъщеря си само с веганска храна. "Протеини, витамин B12, йод, цинк, селен - откъде ще бъдат набавени?", питала тя. Родителите обаче обяснили, че редовно следят да няма недостиг на тези елементи в храната.

"Човек трябва да е наясно с фактите и да знае кои храни какви микроелементи съдържат“, казва Марко. В редица изследвания вече е доказано, че диета на растителна основа не води задължително до дефицити за организма.

Затлъстяването е големият проблем

Учените обвързват диабета, сърдечно-съдовите заболявания и различни форми на рак с начина на хранене и най-вече с прекалената консумация на захар, наситени мазнини и месо. Според последния доклад на Германското дружество по здравословно хранене, консумацията на зеленчуци в Германия расте, но консумацията на месо също си остава висока - почти 60 килограма на човек годишно. От екологична и здравословна гледна точка това е катастрофално, пише "Дойче веле".

Същият доклад стига до извода, че всяко седмо дете в Германия е с наднормено тегло. По данни на СЗО, към 2016 година 340 милиона деца и младежи в световен мащаб са страдали от затлъстяване или са имали наднормено тегло.

От 1975 година насам броят над хората с наднормено тегло в световен мащаб се е утроил, преди всичко в развитите държави. Затова и по-скоро консервативното Германското дружество по хранене отдавна стига до заключението, че “растителната диета е полезна не само за здравето, но и за околната среда.”

Веганската храна не е непременно по-здравословна

Веганската диета обаче не води непременно до по-добро здравословно състояние. При недостиг на определени микроелементи и съставки, рано или късно се стига до заболявания.

Потенциалните опасности за здравето на децата, чиито родители ги хранят с веганско меню и не обръщат особено внимание на избора на храни, са безспорни.

От друга страна, има много повече деца, чието здраве е застрашено от храни, които съдържат големи количества мазнини и захар: „Броят на тези деца, които имат тежки здравословни проблеми в началното училище поради хиперкалорично и друго нездравословно хранене, вероятно е милион пъти по-висок,” пише професорът в Института по хранителна медицина към университетската клиника в Любек Мартин Смолих.

Две изследвания дават ценна информация по темата

Маркус Келер е съосновател на Изследователския институт за растително хранене. Той участва в две изследвания, които проверяват дали действително децата и младежите, които са на вегетарианска или веганска диета, страдат от недостиг на хранителни вещества.

В двете изследвания, в които участват общо около 400 човека, се изследват две групи от съответно деца между 1 и 3-годишна възраст и деца и младежи между 6 и 18 години. Една трета от тях се хранят само с вегански продукти, една трета – с вегетариански и една трета - със смесена диета, в това число и месо.

"Нито едно от проучванията не показа значителни разлики в свързаното с възрастта развитие, т.е. средната височина и теглото.“

Келер обаче признава, че досега не е имало дългосрочно изследване. Неговите проучвания не са и представителни за всички деца, които консумират само веганска кухня, тъй като никой не знае колко деца в Германия са на подобна диета. Въпреки това събраните данни предоставят важна информация. Например за витамин В12.

Този витамин играе роля в различни метаболитни процеси и е от съществено значение за функционирането на нервната система. Проблемът: микроелементите трябва да се приемат с храната. Това е особено проблематично за веганите, тъй като витамин В12 се съдържа основно в животинските продукти.

За вегани като Марко и съпругата му това не е проблем. Те осигуряват на дъщеря си витамин В12 в течна форма върху мюсли. Келер потвърждава, че и в неговото изследване нивата на В12 при децата, които консумират само растителна храна, е било добро. Това означава, че родителите са наясно, че приемът на В12 трябва да бъде алтернативно осигурен.

Диетата на повечето деца вегани е пълноценна

Нивото на калций, витамин В2, йод и витамин D обаче е под нормата при всички групи. “Що се отнася до калция и витамин В2, децата вегани се справят малко по-зле от вегетарианците и от тези на смесена диета.”

По други показатели обаче те са напред, отбелязва Келер: Витамин Е, Витамин С, фолиева киселина, магнезий, фибри и дори желязо. Диетата на малките вегани освен това автоматично включва по-малко захар, по-малко полуфабрикати и повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, ядки и бобови растения.

"Като цяло децата вегани показват най-добрия пример, на който може да се подражава“, обобщава Келер. Соевите колбаси не играят основна роля в храната им. „Повечето от тях просто са яли пълноценни храни на растителна основа“, като броколи, моркови, карфиол и картофи. “Точно както се препоръчва.“

Хранителните вещества трябва да бъдат осигурени, независимо от диетата

Заключението на експерта по храненето Келер е: ако човек се храни вегански, витамин В12 трябва да бъде осигурен допълнително и да се обърне внимание на критичните хранителни вещества.

Дружествата по храненето в други страни като САЩ, Великобритания, Италия и Португалия подкрепят тази теза. В миналото Германското дружество по хранене беше отправило изрично предупреждение срещу веганската диета за бременни жени, кърмещи майки, деца и юноши. Междувременно обаче те ревизираха тези свои възгледи.

Маркус Келер препоръчва да се проверяват кръвните стойности на децата веднъж годишно, без значение от диетата, която спазват. “Това е препоръчително за всички деца.“

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всекиму според нуждите. На някои хора не им понася мляко, за други месото е противопоказно или пък необходимо... Такива съвети на ангро не стават. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вярно е че трябва да се храним здравословно...а веганската диета се препоръчва и не е опасна за децата...ами те децата често отказват даядат месо и неядат повече от две ястия на едно хранене.... Сигнализирай за неуместен коментар