Отпада забраната за излизане от вкъщи в Истанбул

В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени

06.03.2021 | 12:30 Редактор: Ралица Братанова
Отпада забраната за излизане от вкъщи в Истанбул

Днес ще е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта, предава БТА.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време (до 7 ч. вечерта), на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени.

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди, че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

През последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус, съобщи Коджа. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

62 души са починали за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи от Ковид-19 в Турция достигна 28 901.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК