Агония в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени и невъобразими страдания

Над 90% от населението живее под прага на бедността

06.03.2021 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова
Агония в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени и невъобразими страдания

Десет години след началото на конфликта в Сирия, страната е обхваната от изключително тежка хуманитарна криза. Над 12 милиона души нямат редовен достъп до храна. Смята се, че над 90% от населението междувременно живее под прага на бедността.

"Бруталната криза докара хората до истинска агония", казва президентът на сирийско-арабския Червен полумесец Халид Хбубати.

Над 600 000 жертви, близо 13 милиона прокудени

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер е убеден, че хуманитарната ситуация в страната ще се влоши допълнително от тежката икономическа криза. А към всичко това се добавят и проблемите, предизвикани от пандемията с коронавирус. Маурер се опасява, че международната общност просто е отписала Сирия. Цивилното население в страната плаща цената за липсващия политически пробив, пише "Дойче веле".

"Сирийците обаче не могат да си позволят още една или - недай Боже - още 10 подобни години", предупреждава той.

До момента в сирийския военен конфликт са загинали над 600 000 души, става ясно от доклад на Международната хуманитарна организация World Vision, изработен в сътрудничество с Frontiers Economics. Според техните преценки, близо 13 милиона души са били прокудени от родните им места - т.е. повече от половината сирийско население отпреди началото на войната.

Икономическите щети от конфликта възлизат на около един трилион евро. Даже и войната да бъде прекратена незабавно, последиците за здравето и образованието на децата ще изискват нови разходи от 1,7 трилиона долара до 2035 година.

Изгубеното поколение на Сирия

Проучване показа също и това, че войната е нанесла на подрастващото поколение в Сирия сериозни поражения, причинени от липсата на учебни занятия и на достъп до здравеопазване, включително и съкращаване на продължителността на живота с 13 години, обяснява Кристоф Вафеншмит, председател на World Vision Германия. 

"Световната общност не бива да допуска една война, която продължава вече над 10 години, която отнема основните права на децата и която разрушава всичките им перспективи за бъдещето."

От началото на конфликта в Сирия, според World Vision, са били убити около 55 000 деца, някои от тях дори са екзекутирани или са починали в резултат на изтезания. Много от момичетата пък живеят в постоянен страх от изнасилвания, казва Вафеншмит.

Според председателя на World Vision Германия, истинските щети, нанесени на подрастващите, ще могат да бъдат окончателно оценени чак след като се установят последиците от травматичните преживявания, от липсата на медицински грижи, от липсата на работа и провалените им мечти за бъдещето.

"Не бива да допускаме тези деца да останат в плен на кръговрата от насилие", казва още Кристоф Вафеншмит. Според него, младото поколение в Сирия няма да е в състояние да участва в изграждането на страната, ако не получи подкрепа отвън.

Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 година след протести срещу правителството на Башар Асад. Силите за сигурност тогава подходиха към демонстрантите с насилие. Това породи нови недоволства, в резултат на които се разрази гражданска война с международно участие. Междувременно правителството контролира отново около две трети от територията на страната.

Поради въведените международни санкции то се намира в силна изолация. Всички усилия за политическо решение на конфликта засега остават безуспешни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 3 години
"гражданска война с международно участие" - много меко определения за съсипаната от НАТОвските държави Сирия! НЕ забравяйте, че на НАТОвски (американски и турски военни) обучаваха "опозицията в Сирия много месеци наред и преди да пламне тая война! После опозицията взеха да я наричат "умерена опозиция" и продължаваха да им наливат оръжие за десетки милиони, за да трепят хората и свалят Асад, за да окупират кладенците. А янктие отказват да ги освободят до ден днешен и си играят тяхната мерзка игра Сигнализирай за неуместен коментар
6
4 rate up comment rate down comment 0
таварищ паПутин отго
преди 3 години
гражданска война с международно участие и САНКЦИИ от ЗАПААДА...резултат:АГОНИЯ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Аууу
преди 3 години
Раздаде се вой от неолибералнатаГМЕЖ!!!Но ина че санкции БОООЛ! Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
сириец
преди 3 години
В задачата се пита кой запали конфликта???Отговор:САЩ.. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Башар Асад
преди 3 години
притоплена манджа от бели каски... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Andro11
преди 3 години
Оф абе тази война там не може ли най накрая да спре Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От репортажи се вижда, че там е като в пост-апокалиптичен свят. Много тъжно наистина... Сигнализирай за неуместен коментар