Експерт: Епидемията от коронавирус в Бразилия е заплаха за целия свят

Страната регистрира най-смъртоносния си ден от началото на пандемията

05.03.2021 | 23:14 Редактор: Никола Симеонов
Експерт: Епидемията от коронавирус в Бразилия е заплаха за целия свят

Разрастващата се епидемия от коронавируса в Бразилия се превръща в глобална заплаха, която рискува да породи нови и още по-смъртоносни варианти, предупреждава предупреди един от най-добрите учени в южноамериканската държава, която регистрира най-смъртоносния си ден от пандемията, пише британският в. Guardian.

Мигел Николелис, невролог от университета "Дюк“, който проследява кризата, коментира пред изданието, че призовава международната общност да оспори бразилското правителство поради неспособността му да овладее разпространението на вируса, убил повече от четвърт милион бразилци (окол 10% от смъртните случаи в световен план).

"Светът трябва да говори за рисковете, които Бразилия представлява за борбата срещу пандемията“, коментира Николелис, който прекарва по-голямата част от последната година в апартамента си в западната част на Сао Пауло.

'Какъв е смисълът да се преодолява пандемията в Европа или САЩ, ако Бразилия продължава да бъде място за размножаване на този вирус“, посочва той.

По думите му проблемът не е само в Бразилия - "най-лошата държава в света при справянето с пандемията“, чийто крайнодесен президент Жаир Болсонаро многократно омаловажава усилията за борба с болестта, като я определя като "лек грип“.

'Ако продължим да позволяваме на вируса да се разпространява толкова бързо, колкото в момента той се разпространява тук, това отваря вратата за поява на нови мутации и още по-смъртоносни варианти“, смята той.

Още по темата четете в Inverstor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК