СЗО: Неравномерното ваксиниране ще забави възстановяването от кризата

Търговията и пътуванията ще продължат да страдат, заяви шефът на организацията

05.03.2021 | 16:41 Редактор: Никола Симеонов
СЗО: Неравномерното ваксиниране ще забави възстановяването от кризата

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че подходът "първо на мен" по отношение на ваксинацията срещу коронавирус "е самоунищожаващ и ще доведе до продължително във времето възстановяване, като търговията и пътуванията ще продължават да страдат“.

В становище за британския в-к "Гардиън" той посочи, че "докато вирусът се разпространява навсякъде, той има повече възможности да мутира и потенциално да подкопае ефикасността на ваксините навсякъде".

Тедрос Гебрейeсус призова държавите да се ангажират да засилят производството на ваксини чрез споделяне на дози, трансфер на технологии, доброволно лицензиране или отказ от права на интелектуална собственост. Това предаде БНР.

Той посочи, че производствените мощности на фармацевтични компании, които не са успели да произведат успешен кандидат за коронавирусна ваксина, "могат да бъдат преназначени за онези ваксини, за които е доказано, че работят".

Ръководителят на СЗО също така призова корпорациите и частните лица да дарят за програмата Covax като "най-бързият начин за ускоряване на усилията за прекратяване на пандемията и за позволяване на хората отново да се движат свободно".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК