Ще завие ли Орбан "надясно" след напускането на ЕНП?

“Алтернатива за Германия” вече обяви, че е готова да приеме "Фидес"

05.03.2021 | 15:45 Редактор: Никола Симеонов
Ще завие ли Орбан

Дългосрочният политически “семеен конфликт” съвсем очаквано завърши с “развод”: партия “Фидес – Унгарски граждански съюз” на унгарския премиер Виктор Орбан напусна фракцията на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

Дванадесет депутати от "Фидес“ в Европейския парламент сега ще трябва да търсят нова фракция. Те могат да се присъединят към национално-консервативната група „Европейски консерватори и реформисти“ (ECR), която например представлява полски депутати от управляващата партия „Право и справедливост“, или могат да се отклонят още по-надясно и да се присъединят към редиците на "Европейския съюз на народите и нациите “(ID), създаден от италианската “Лига” и германските десни популисти от “Алтернатива за Германия”(AfD).

Председателят на AfD, евродепутатът Йорг Мьотен вече обяви, че фракцията е готова да приеме депутатите от "Фидес", пише БГНЕС.

В ежедневната работа на Европейския парламент няма да има големи промени. Сега е необходимо да се провери дали "Фидес" може да запази мястото си в парламентарния президиум и дали членството на депутатите в комисиите трябва да се промени, за да се запазят пропорциите между фракциите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК