Два пъти по-голям е шансът да се заразим в магазина спрямо театъра

Към местата с висок риск спадат фитнесите, офисите и басейните

05.03.2021 | 12:59 Редактор: Ралица Братанова
Два пъти по-голям е шансът да се заразим в магазина спрямо театъра

Вероятността човек да се зарази с Ковид-19 е двойно по-голяма в супермаркета, отколкото в театрална зала, където се спазва социална дистанция, хората носят маски и са заети 30 на сто от местата, съобщи "Дойче веле".

Това установиха специалисти от Берлинския технически университет за разпространението на коронавируса в различни помещения.

Към местата с висок риск от заразяване те посочват средните училища, при условие че учениците там не носят маски, в класните стаи присъстват всички ученици, помещенията се проветряват редовно и се спазват хигиенни правила.

Рискът от зараза е изчислен на базата на репродуктивно число R - ако заразен човек се намира в помещение и може да зарази максимум един човек, тогава R е равен на единица. Ако вероятността от заразяване е малка, репродуктивното число е под единица. Условията, където R е над единица, се определят като благоприятни за разпространение на вируса, информира БТА.

Към тях спадат ресторанти, фитнес-клубове, басейни, училища и офиси, в които работят по няколко души, независимо от факта дали тези помещения са запълнени наполовина или по-малко, дали посетителите носят маски или не.

В изследването не са отчитани мутациите на новия коронавирус, за които се предполага, че се разпространяват много по-лесно от класическия му вариант.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК