Великобритания възпламени напрежението с ЕС заради Северна Ирландия

Кралството заяви, че едностранно ще промени търговски правила

04.03.2021 | 11:50 Редактор: Никола Симеонов
Великобритания възпламени напрежението с ЕС заради Северна Ирландия

Великобритания възпламени напрежението с Европейския съюз, като направи отстъпление от част от споразумението след Brexit, заявявайки, че едностранно ще промени търговски правила, свързани със Северна Ирландия, предава Bloomberg.

Британското правителство съобщи, че няма да въвежда митнически документи за храни, влизащи в Северна Ирландия, до октомври отвъд крайния срок 1 април, който договори с ЕС. Великобритания поиска крайният срок да бъде удължен, но блокът не се съгласи.

Секретарят за Северна Ирландия Брандън Люис заяви в сряда в писмено министерско становище, че правителството "предприема редица временни оперативни стъпки за избягване на разрушителна критична ситуация при запазване на ангажимента към ЕС“.

"Те приемат, че трябва да бъде предоставено надлежно време на компаниите да въведат новите изисквания“, допълва той.

Търговията в Ирландско море е един от най-спорните въпроси в отношенията на Великобритания с ЕС след Brexit, тъй като компаниите трябва да се справят с нови документи и затруднения в областта на търговията. Официален представител на ЕС заяви, че ходът на Великобритания не е удължаване на гратисния период, защото не е бил договорен взаимно и че действията на страната са нарушение на сделката за Brexit.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни каза, че британското решение "никак не помага“ за засилването на доверието между Великобритания и ЕС.

Още по темата четете в Inverstor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Накрая ще си търгуват сами със себе си Сигнализирай за неуместен коментар