Израел откри виновника за огромния нефтен разлив в крайбрежието им

Според експерти това е най-тежката екологична катастрофа в страната от десетилетия

03.03.2021 | 23:23 Редактор: Никола Симеонов
Израел откри виновника за огромния нефтен разлив в крайбрежието им

Израелските власти идентифицираха кораба, отговорен за масивен разлив на петрол, който замърси по-голямата част от средиземноморското крайбрежие на страната, заяви министърът на опазването на околната среда Гила Гамлиел, цитирана от The Times of Israel.

"Хванахме престъпния кораб. Нашата дълга ръка ще стигне до всички, които увреждат природата в морето и нашите плажове", написа в Twitter Гамлиел.

Тя обаче не предоставя повече подробности. Съобщенията за замърсяването се появиха за пръв път, когато мъртъв 17-метров кит изплува на южното крайбрежие на Израел миналия месец, заедно с други мъртви диви животни. Някои експерти нарекоха разлива най-тежката екологична катастрофа, засегнала плажовете на страната от десетилетия. Коментарите на Гамлиел дойдоха дни след като нейното министерство освободи гръцки танкер от отговорността за изтичането на петрол, съобщава "Фокус".

През уикенда Министерството заяви, че макар първоначално да е идентифицирало около 10 потенциално отговорни кораба, по-нататъшни разследвания са разширили това до десетки възможности. След разлива стартира мащабна операция по почистване, с участието на хиляди израелци, които доброволно помогнаха за почистването на бреговата ивица, заедно с работници от Израелския орган за природа и паркове и дори войници на Израелската армия.

Министерството на опазването на околната среда съобщи във вторник, че вече е отстранило около 120 тона пясък, отпадъци и други материали, замърсени с катран, от северните крайбрежни плажове в централен Израел. В него се казва, че тече подготовка за събиране на отпадъците от Хайфа, Ришон Лецион, Нетания, Тел Авив, Нахария и всички останали засегнати плажове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
Haha
преди 3 години
*** много са *** тея мосададжии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Язе съм
преди 3 години
И в крайна сметка кой е виновника, че нещо се не разбра. Китай, а може би Иран? Сигнализирай за неуместен коментар