Бомба в център за тестване в Нидерландия

Никой не e пострадал при взрива

03.03.2021 | 15:44 Редактор: Искра Ангелова
Бомба в център за тестване в Нидерландия

Полицията заяви, че работи върху предположението, че експлозията, която е нанесла щети на нидерландския център за тестване за коронавирус в сряда сутринта, е умишлена атака, пише британският вестник The Guardian.

Никой не e пострадал при взрива, който е избухнал в 6:55 часа местно време (7:55 часа българско време) . При експлозията са счупени прозорците на центъра в Бовенкарспел, на около 60 км северно от Амстердам. Полицията е отцепила района.

Нидерландските медии съобщиха, че самоделно взривно устройство е повредило център за тестване за коронавирус. Наблюдателите говорят за "много голям взрив". Центърът ще бъде затворен до по-късно през деня, докато експертите по експлозивите оглеждат мястото.

"Очевидно взривните вещества не са се оказали случайно там", заяви говорител на полицията пред вестник Algemeen Dagblad. "Но какъв е мотивът, ще разберем едва след като установим и задържим заподозрян."

Това не би било първата атака срещу център за тестване в Нидерландия. Трима души, включително 16-годишен, бяха арестувани след палеж на друг такъв център в рибарското селище Урк по време на тридневните безредици, предизвикани от въвеждането на национален полицейски час през януари.

Този инцидент предизвика възмущение в Нидерландия, като сред осъдилите пожара бяха министър-председателят Марк Руте и здравният министър Уго де Йонге. Седмица по-късно взривни вещества бяха открити в друг тестов център в Хилверсум, информира "Фокус".

По същото време бяха счупени прозорците на центрове за тестване в Амстердам, а миналия октомври е бил надраскан с графити, включително "коронавирусът е измама" в център за тестване в южния нидерландски град Бреда.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК