Възрастни хора в Бразилия са били "ваксинирани" с празни инжекции

И в други страни от Южна Америка нещата не вървят гладко

02.03.2021 | 22:58 Редактор: Ралица Братанова
Възрастни хора в Бразилия са били

Скандалът е огромен: вестниците в Бразилия съобщават, че възрастни хора, подложили се на имунизация, са били измамени. Засегнатите действително са били пробождани от игла на инжекция, но инжектирането на ваксината е било само симулация. При едни инжекциите са били празни, а при други съдържанието изобщо не е било инжектирано в тялото на пациента.

В Бразилия е много популярно ваксинирането в колата: пациентът остава в автомобила си, а инжекцията се поставя в рамото през отворено стъкло или отворена врата на колата. Често спътниците снимат имунизирането с телефоните си, което остава незабелязано от поставящия ваксината. Така през последните няколко дни се появиха редица видеа с фиктивна имунизация, пише "Дойче веле".

Признанието на една медицинска сестра

В Рио де Жанейро, Сао Пауло, Масейо или Манаус в Амазония са установени подобни практики. В медиите има информация само за единични такива случаи - около десет на брой. Някои от пациентите са били повторно ваксинирани, но вече с истинска ваксина.

Една медицинска сестра е признала за фиктивна ваксинация. От преумора тя допуснала грешка и съсипала една доза ваксина, а за да прикрие случая използвала празна спринцовка, за да "ваксинира" една възрастна пациентка. Полицията приела обяснението за правдоподобно. В конкретния случай обаче няма доказателства за това, че ваксини могат да бъдат отклонявани, каквито подозрения съществуват.

В цяла Южна Америка има скандали

В Южна Америка важат строги правила относно реда за ваксиниране: приоритетно биват имунизирани хората в напреднала възраст. Близко до ума е, че може да има хора, които желаят да се прередят. Особено пък в Южна Америка правилата лесно могат да бъдат заобиколени, стига някой да си плати.

Засега няма индикации, че в Бразилия може да съществува черен пазар на ваксини. Но в други южноамерикански страни вече на бял свят излязоха редица скандали с пререждащи се за имунизация. В Перу, например, министрите на външните работи и на здравеопазването подадоха оставки, след като стана ясно, че те са се ваксинирали без да спазват официалния ред. В Еквадор здравният министър също беше замесен в шуробаджанашки скандал с ваксини: използвал е влиянието си, за да уреди за ваксиниране свои роднини и приятели. Оставка подаде също и министърът на здравеопазването в Аржентина заради това, че е помогнал на свои политически приятели да се ваксинират предсрочно. Сред тях са били служители на неговото министерство, влиятелен шеф на синдикат, съпругата и детето му, както и членове на една младежка организация от перонисти. По непотвърдени информации в Аржентина една ваксина върви на черно по 50 000 песос (около 280 евро).

Само Чили се справя добре

В цяла Южна Америка ваксинирането върви мудно. В 44-милионна Аржентина дотук са ваксинирани едва 2 милиона души, а на много места в Бразилия имунизациите трябваше да бъдат прекъснати поради липсата на ваксина.

Единственото изключение е Чили. Там широко рекламираната кампания по ваксиниране започна чак на 3 февруари, затова пък напредва бързо. Междувременно 1/6 от населението на страната е получило поне първата доза ваксина, като по този показател Чили изпреварва дори САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК