СЗО: До 2050 г. един на всеки 4 души ще страда от загуба на слуха

В доклада се посочва още, че дори здравните специалисти често нямат нужните знания за профилактика

03.03.2021 | 06:30 Редактор: Радостина Димитрова
СЗО: До 2050 г. един на всеки 4 души ще страда от загуба на слуха

Близо 2,5 милиарда души по света ─ или 1 на всеки 4 души ─ ще страдат от загуба на слуха в някаква степен до 2050 г.

Това стана ясно от първия доклад за слуха на Световната здравна организация (СЗО), който предупреждава, че най-малко 700 млн. души ще се нуждаят от здравни грижи и рехабилитация заради проблеми със слуха, освен ако не се предприемат действия.

"Нелекуваната загуба на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да си изкарват прехраната. Може също да повлияе на психичното здраве и способността на хората да се свързват", коментира д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Докладът се публикува по случай Световния ден на слуха на 3 март. По този повод във Варна се провеждат безплатни профилактични прегледи за проблеми със слуха.

Основни констатации

Сериозен проблем в световен мащаб е липсата на информация и пренебрежителното отношение към заболяванията на ушите и загубата на слуха. В доклада се посочва още, че дори здравните специалисти често нямат нужните знания за профилактика, ранното откриване и лечение на ушните заболявания.

Четете цялата статия в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
До тогава хората ще намалеят доста заради лоши условия на живот и това споменато по горе ще е последният им проблем. Сигнализирай за неуместен коментар