Ще бъдат ли Макрон и Драги следващата силна политическа двойка?

И двамата лидери са настроени в посока на европейската интеграция

02.03.2021 | 18:10 Редактор: Никола Симеонов
Ще бъдат ли Макрон и Драги следващата силна политическа двойка?

Назначаването на Марио Драги за министър-председател на Италия с широка подкрепа от повечето, ако не и от всички, политически партии беше приветствано като добра новина за Италия и за Европейския съюз (ЕС). Това е добра новина и за президента на Франция Еманюел Макрон, пише FT в свой коментар.

Това дава на френския лидер партньор в Рим, който е мощен и надежден защитник на по-тясна европейска интеграция точно по времето, когато Германия се подготвя за промяна в ръководството. Когато Ангела Меркел се оттегли като германски канцлер, Драги и Макрон могат да станат новата европейска властова двойка, смята изданието.

Съюзът между втората и третата по големина икономики в еврозоната в полза на по-голяма солидарност и стимули може да изглежда естествен, но е неуловим. По време на дълговата криза в еврозоната Франция не искаше да се откъсне от Берлин и да се присъедини към другите средиземноморски страни, които настояваха за споделяне на риска с общ дълг в ЕС.

Преди две години отношенията между Париж и Рим се сринаха до най-лошата си точка след Втората световна война, когато Луиджи ди Майо, тогава заместник министър-председател на Италия, подкрепи протестиращите против правителството. Проевропейският френски президент се превърна в удобна мишена за италианските евроскептични популисти, които искаха да засилят вътрешната си подкрепа.

В Италия също имаше гняв заради липсата на солидарност в мигрантската криза през 2015-2016 г. и възмущение от поглъщанията на италиански компании от френски съперници.

Още по темата вижте в Inverstor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК