Китай има ясен план как да отвее САЩ в икономическата надпревара

Си Дзинпин ще разкрие планове за самодостатъчност на страната

02.03.2021 | 12:31 Редактор: Тодор Петров
Китай има ясен план как да отвее САЩ в икономическата надпревара

За САЩ потенциалът на Китай да доминира в технологичния сектор на глобалната икономка представлява една от най-големите геополитически заплахи през следващите няколко десетилетия. 

Президентът Си Дзинпин се тревожи по подобен начин, че САЩ ще блокират възхода на Китай и тази седмица ще разкрие планове за самодостатъчност на Поднебесната империя.

На годишна сесия на китайския законодателен орган висшите ръководители на комунистическата партия ще одобрят петгодишен политически план за намаляване на зависимостта от Запада за ключови компоненти като компютърни чипове. 

Същевременно правят големи залози на нововъзникващите технологии от превозни средства, задвижвани с водород, до биотехнологии. Това може да помогне на Китай да надмине САЩ като най-голямата икономика в света през това десетилетие, пише Bloomberg.

Състезанието за разработване на най-модерната технология предизвиква напрежение между САЩ и Китай след десетилетия на интеграция, които повишиха жизнения стандарт по света. Сега и двете страни се стремят към самодостатъчност в стратегически области.

Икономистите прогнозират, че китайската икономика ще се разшири с 8,3% тази година, в сравнение с 4,1% в САЩ.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години