Пази ли ни имунната система от Ковид-19 и може ли да ни навреди?

Онзи, който е поел малко аерозоли, по всяка вероятност ще прекара заразата по-леко

02.03.2021 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова
Пази ли ни имунната система от Ковид-19 и може ли да ни навреди?

"Ако имаш добра имунна система, вирусът изобщо няма да те засегне", проповядваше антропософът Д-р Кристоф Хюк на една демонстрация на антиваксъри в Щутгарт. Тази теза е популярна и в социалните мрежи. Често тя върви ръка за ръка с мнения, че предпазните мерки срещу коронавируса били ненужни, ако човек се хранел здравословно, правел достатъчно разходки на чист въздух и спортувал.

Пази ли ни имунната система от Ковид-19?

Дали човек ще се зарази с коронавирус, зависи обаче не от това дали има стабилна или отслабена имунна система, а от това дали е вдишвал вирусни аерозоли или не. Всеки, който ги е поел, се заразява и става потенциално заразен и за останалите. Дори и добре функционираща имунна система не може да предотврати това развитие.

Повечето хора, които се заразяват с коронавирус, нямат никакви или имат само леки симптоми. У някои хора обаче инфекцията протича тежко или дори води до смърт. Каква роля играе в този случай имунната система? Може ли да ни предпази от смърт?

"Има белези за това, че добре функциониращата имунна система играе роля непосредствено сред заразяването на организма", казва Карстен Вацл, имунолог от университета в Дортмунд. Но само на нея не можем да се осланяме. Имунната система е само един от множеството фактори, които играят роля, а далеч не всички от тях са известни. Показателно е, че дори млади хора без предварителни заболявания и със силна имунна система могат да развият тежка форма на Ковид-19

Когато имунната система е вредителят

Една студия на учени от берлинската клиника "Шарите" и Центъра за молекулярна медицина "Макс Делбрюк" показва, че вирусът Sars-CoV-2 дори се възползва от един механизъм на имунната система, който би трябвало да ни предпазва от болести, като го насочва срещу организма. Системата, която би трябвало да функционира като "отбранителен механизъм" на организма, очевидно позволява на коронавируса да превземе клетки на тялото и да се размножава в тях.

"В този стадий вредителят е вече не вирусът, а самата имунна система на организма", обяснява имунологът Вацл. Затова се налага в тази фаза от заболяването на пациентите да се дават имунопотискащи медикаменти, информира "Дойче Веле".

При възрастните хора с предходни заболявания, които имат и по-висок риск от тежки форми на Ковид-19, имунната система действително играе по-съществена роля. Изследователски екип на "Шарите" в Берлин откри, че важните Т-клетки на имунната система са налични в организмите на хората от рисковите възрастови групи, но не функционират правилно, което пречи на ефективното унищожаване на патогените.

Това означава, че специфичните дефицити на имунната система, породени от генетични дефекти, възрастта или предишни заболявания, нямат никаква връзка с начина на хранене или разходките на чист въздух. "За момента не разполагаме с никаква възможност да повлияем и подсилим имунната си система точно срещу Sars-CoV-2 чрез витамини или каквито и да е други средства. Единственото ефективно и целенасочено подсилване на имунната система срещу коронавируса се осигурява от ваксината", казва Вацл.

Имунната система не е всесилна

Защо някои хора с добър имунитет не развиват никакви симптоми, а други прекарват болестта тежко - засега не е окончателно изяснено. Някои изследвания сочат, че роля в това отношение играе количеството вирусни аерозоли, на които някой е бил изложен. Онзи, който е поел малко аерозоли, по всяка вероятност ще прекара заразата по-леко от друг, който е поел по-голяма доза.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години