Саркози ще обжалва присъдата си от три години затвор

Ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна

02.03.2021 | 08:45 Редактор: Юлия Христова
Саркози ще обжалва присъдата си от три години затвор

Никола Саркози ще обжалва присъдата си за корупция и търговия с влияние, след като по-рано той беше осъден на три години затвор, от които една година ефективно и две години условно. Това обяви адвокатката му, цитирана от "Франс прес".

Жаклин Лафон нарече присъдата "изключително тежка" и "напълно необоснована и неоправдана", като добави, че бившият президент бил "спокоен, но решен да продължи да доказва невинността си".

Ако присъдата бъде потвърдена, Саркози ще се превърне във втория президент в съвременната френска история след Жак Ширак, осъден за корупция, и първият, получил затвор ефективно.

Съдът поясни, че Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна при окончателно влизане на присъдата в сила.

Срещу него беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L'Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

В процеса прокуратурата искаше четиригодишна присъда, от която две години условно, информира "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК