Отказала да се ваксинира германка се учи да диша: Огромна грешка, ужасна глупост

Тя работи в дом за възрастни хора и по всяка вероятност се е заразила именно там

01.03.2021 | 18:18 Редактор: Юлия Христова
Отказала да се ваксинира германка се учи да диша: Огромна грешка, ужасна глупост

"Бях много скептично настроена към ваксините. Но колко глупава съм била." Германката Барбара Майер е можела да се ваксинира, но отказала. Малко след това развива тежка форма на Ковид-19. Днес тя отново се учи да диша.

Тя работи в дом за възрастни хора и по всяка вероятност се е заразила именно там. Дори и след като няколко нейни колежки се оказали с положителен тест, германката Барбара Майер продължила да се чувства защитена, защото по време на работа винаги носела предпазно облекло и най-надеждните маски.

"Не допусках, че поемам някакъв риск", разказва 60-годишната жена пред списание "Шпигел".

"Огромна грешка, ужасна глупост"

Но един ден след работа се почувствала зле, вдигнала температура, появила се лоша кашлица. Барбара Майер потърсила лекарска помощ, веднага ѝ направили тест - отделно от тестовете, на които редовно се подлагала в дома за възрастни хора. Докато чакала вкъщи резултатите, положението ѝ се влошило дотолкова, че не можела да стигне до телефона. След като от здравната служба не успели да се свържат с нея, изпратили полиция. Барбара Майер веднага била настанена в болница - за първи път в живота ѝ.

В интервю за изданието nordbayern.de Майер разказва, че през януари мобилен екип е бил на работното ѝ място, но тя отказала да се ваксинира, защото се чувствала отлично и не вярвала, че може да се зарази. Дори поемала допълнителни смени, след като нейни колежки се разболели от Ковид-19.

"Но най-вече бях скептично настроена към ваксините. Бях чувала какви ли не неща за тях, а мои близки и приятели също не искаха да бързат. Сега съжалявам много. Колко глупава съм била само", казва Майер.

По-нататък жената разказва какви усилия ѝ е коствало всичко това и какво ѝ е причинил вирусът. "Силите ме напуснаха и вече не можех да правя нищо, дори до тоалетната не можех да стигна. Все още съм с катетър. Усещането беше за тотално безсилие. А преди бях толкова жизнена", споделя жената пред "Шпигел".

Междувременно състоянието ѝ е стабилно, лекарите ѝ позволяват да прави по няколко крачки, а специалист-терапевт ѝ помага да се научи наново как да диша правилно.

"Усещането, че утре може и да не се събудиш"

"Никога не съм си мислела, че може да ме сполети такова нещо. Не вярвах, когато политиците говореха за опасностите, които крие тази зараза. Но съм се заблуждавала. Това беше огромна грешка", признава 60-годишната жена.

Днес тя определя отказа си да се ваксинира като "ужасна глупост". Признава, че се е страхувала да си постави ваксина, след като в интернет прочела множество предупреждения от хора, които ѝ звучали като експерти. "Сега обаче знам какво е да живееш с усещането, че утре може и да не се събудиш", казва Барбара Майер, пише DW.

От болничното си легло тя се обръща към всички скептично настроени и ги съветва да се ваксинират. И стриктно да спазват предпазните мерки. "Тук в отделението чувам толкова много хора да плачат. Ковид-19 е една много тъжна болест", казва жената и добавя: "Ако оживея, веднага ще отида да се ваксинирам".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК