До седмици ЕС ще одобри четвърта ваксина срещу Ковид-19

11 милиона европейци са били изцяло имунизирани с втора доза

01.03.2021 | 17:08 Редактор: Искра Ангелова
До седмици ЕС ще одобри четвърта ваксина срещу Ковид-19

До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Ковид-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя добави, че ЕС е съставил списък на "сигурните" бързи антигенни тестове за новата болест, чиито резултати да бъдат взаимно признавани от европейските страни. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се поръчат допълнително 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, добави еврокомисарят.

Кириакидис посочи, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на зараза. Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за ковид, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи целта е да бъдат проверявани 5-10 на сто от положителните изследвания.

Еврокомисарят съобщи, че досега в ЕС са поставени 33 милиона дози ваксина, а 11 милиона европейци са били изцяло имунизирани с втора доза. Кириакидис призова държавите от ЕС да положат усилия за разсейване на съмненията към ваксината на AstraZeneca.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно, на основата на т. нар. "зелени пропуски" - свидетелства за имунизация, за преболедуване или за скорошна отрицателна проба при изследване, информира БТА.

Той поясни, че следващите стъпки се очаква да бъдат определени от Европейския съвет на заседанието на 25 март. В отговор на въпрос, дали "зелените пропуски" няма да бъдат пречка за хората, които не са си поставили ваксина, защото не са успели, или защото не са искали, Схинас отбеляза, че и преди днешната пандемия са съществували изисквания за задължителна предварителна ваксинация при пътуване до някои места по света.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК