Русия: Няма да успеем да изпълним всички заявки за ваксини от чужбина

Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл

01.03.2021 | 14:47 Редактор: Радостина Димитрова
Русия: Няма да успеем да изпълним всички заявки за ваксини от чужбина

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу Ковид-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини Sputnik V, отправена към руския лидер Владимир Путин.

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл, цитиран от БТА.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за Sputnik V и разчита на бързи доставки. Той добави, че "ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена".

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу Ковид-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и Sputnik V, добавя руската агенция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК