Болници в Гърция са на ръба заради липса на легла за пациенти с Ковид-19

В събота страната съобщи за нови 1630 случая

28.02.2021 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова
Болници в Гърция са на ръба заради липса на легла за пациенти с Ковид-19

Допълнителни 70 стаи ще бъдат превърнати в специализирани единици за интензивно лечение на Ковид-19 в болници в Атина, за да бъде намален натискът върху здравната система от продължаващото силно разпространение на вируса, съобщава в. "Катимерини".

Някои от болниците са с изчерпани места за прием на пациенти с Ковид, посочва вестникът.

"Болница "Евангелизмос" в центъра на Атина е една от тези, чийто капацитет е запълнен почти на 100%", заяви днес пред радио Скай специалистът по белодробни заболявания Янис Камоленидис. Той не очаква подобряване на ситуацията в следващите седмици.

Никос Каправелос, ръководител на интензивното отделение в болницата в Солун "Папаниколау", заяви, че разпространението на коронавируса продължава, тъй като движението на хората не е ограничено толкова, колкото би трябвало.

"Повече хора трябва да работят от дома си и трябва да има повече ограничения в обществения транспорт, чието значение за разпространението на вируса "се подценява", заяви Каправелос днес пред телевизионния канал "Оупън". 

Той очаква следващата вълна на вируса да започне да намалява в края на март. Каправелос предупреди обаче, че хората трябва да бъдат готови да предефинират понятието "нормалност". "Няма да се върнем към нормалните условия, които сме имали в продължение на години преди пандемията, трябва да започнем да променяме навиците си", посочи той, цитиран от БТА.

Вчера Гърция съобщи за нови 1630 случая на Ковид-19, 29 смъртни случая и 379 пациенти на респиратори, посочва "Катимерини". Общият брой на починалите с коронавирусна инфекция нарасна на 6468 души, а на заразените - на 189 831.

Властите удължиха строгия локдаун, наложен в областта Атика, където се намира столицата Атина, до 8 март. Същите ограничения остават в сила на остров Калимнос, солунското предградие Евосмос, остров Евбея, областите Ахая и Аркадия на полуостров Пелопонес.

Локдаунът, който предвижда затваряне на търговията на дребно, фризьорските и козметичните салони, както и преминаване към дистанционно обучение на всички ученици, бе въведен на 11 февруари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК