Трета ваксина влиза в битката срещу Ковид-19 в САЩ (ОБЗОР)

Препаратът на Johnson&Johnson дава защита срещу коронавируса само с една доза

28.02.2021 | 13:41 Редактор: Ивет Арабова

Съединените щати с още едно оръжие срещу Ковид-19. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата одобри за употреба трета ваксина - тази на Johnson&Johnson. Препаратът дава защита срещу коронавируса само с една доза.

От понеделник започва разпределянето на близо 4 милиона дози до различни части на страната. До края на март те ще надхвърлят 20 милиона.

Освен че предизвиква имунна реакция само с една инжекция, препаратът също така може да се съхранява в обикновен хладилник до три месеца и във фризер до 2 години. Това според специалистите ще бъде облекчение в транспортирането на ваксините и ще ускори имунизацията. Властите в Съединените щати обаче призоваха хората да не чакат доставките на Johnson&Johnson, а да се ваксинират колкото се може по-бързо с наличните дози от Moderna и Pfizer. Причината - нарастващите случаи на заразени с новите варианти. 

Резултати от проучвания, проведени в САЩ, Южна Африка и Бразилия, показват, че препаратът на Johnson&Johnson е над 85% ефективен за предотвратяване на сериозни усложнения на Ковид-19. Ваксината на компанията показва и добри резултати срещу новите варианти, въпреки че защитата намалява при тях. Очаква се през март да стане ясно дали Eвропейската агенция по лекарствата ще одобри препарата за употреба в Европейския съюз. Ако това се случи Блокът трябва да получи 200 милиона дози.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Anthony Devlin

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано е вярно всичко това което казват...времето ще го покаже... Сигнализирай за неуместен коментар