В САЩ разрешиха еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson

Тя е показала 85% защита срещу Ковид-19

28.02.2021 | 07:50 Редактор: Ивет Арабова
В САЩ разрешиха еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson

САЩ получават трета ваксина за превенция на Ковид-19, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) вчера разреши препарат на Johnson&Johnson, който действа само с една доза, вместо две, предаде Асошиейтед прес. 

Здравните експерти с нетърпение очакват еднодозов вариант, който да помогне, за да се ускори ваксинацията - в надпревара с вируса, който вече уби над 510 000 души в САЩ и мутира по все по-обезпокоителен начин.

Агенцията заяви, че ваксината на Johnson&Johnson предлага силна защита срещу това, което има най-голямо значение - тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Една доза е показала 85% защита срещу Ковид-19 при масово изследване, което е обхванало три континента - защита, оставаща силна дори в страни като Южна Африка, където се разпространяват най-смущаващите варианти, предава БТА.

"Колкото повече ваксини с висока ефикасност успеем да включим в действие, толкова по-добре", каза д-р Антъни Фаучи, главният експерт на САЩ по инфекциозни болести, преди решението на регулаторния орган.

Доставките на няколко милиона дози, които ще бъдат разпределени между щатите, може да започнат още утре.  До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото. Компанията кандидатства също за разрешение за спешна употреба на вакисната си в Европа и от Световната здравна организация. J&J цели да произведе около 1 милиард дози глобално до края на годината. В четвъртък Бахрейн стана първата държава, разрешила прилагането на нейната ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец