35% от хората в Израел са получили и двете дози от ваксината

50% от населението за момента е имунизирано с първата доза 

27.02.2021 | 17:33 Редактор: Ивет Арабова
35% от хората в Израел са получили и двете дози от ваксината

Повече от половината от населението на Израел е получило най-малко една доза ваксина срещу коронавируса, съобщи вчера израелското министерство на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

На 19 декември Еврейската държава започна мащабна кампания за ваксиниране, във връзка със споразумение с лаборатория Pfizer, която бързо доставя в страната ваксини, в замяна на биомедицински данни за ефекта от нея.

Вчера министерството на здравеопазването съобщи, че 4,65 милиона от жителите в държавата с население от 9,29 милиона са получили първа доза ваксина.
Първата доза на препарата на Pfizer/BioNTech става на 85 на сто ефикасна две до четири седмици след инжектирането. Това обяви миналата седмица израелската болница "Шеба" в проучване, публикувано в научното сп. "Лансет".

Ваксината на Pfizer е ефективна срещу 94 процента от симптоматичните случаи на Ковид-19, според изследване, проведено сред 1,2 милиона души в Израел и публикувано в сряда. То потвърждава данните, публикувани в страната.

В Израел 35 процента от населението вече е получило и втора доза ваксина, като при хората над 70 години този процент надхвърля 85, посочва здравното ведомство. Въпреки това властите наложиха вечерен час през уикенда заради тържествата по случай еврейския религиозен празник Пурим. По традиция по случай Пурим се организират карнавални шествия и има вечерни празненства, съобщава БТА.

През тези три дни събиранията на повече от 10 души на закрито и на повече от 20 на открито са забранени. Близо 770 000 случаи на коронавирус са регистрирани до момента в Израел, а починалите са 5700. Докато Еврейската държава провежда една от най-масовите ваксинационни кампании в света, палестинците са получили само малко над 30 000 дози ваксини, включително 2000 от Израел, който се ангажира да осигури 5000.

В четвъртък палестинската министърка на здравеопазването Маи Каиле предупреди за много тревожната епидемиологична ситуация на окупирания Западен бряг на река Йордан и за увеличаване на заразените млади хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК