Испания имунизира всички преболедували коронавируса под 55 г. само с една доза

В петък новозаразените се увеличиха с 8 314

27.02.2021 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова
Испания имунизира всички преболедували коронавируса под 55 г. само с една доза

Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с Ковид-19, обяви вчера министерството на здравеопазването, в най-ново актуализиране на националната стратегия за ваксиниране, предаде Ройтерс.

Продължителността на защитния имунитет срещу вируса след заразяване е неизвестна, но проучвания показват, че прилагането на единична доза на такива хора засилва защитния имунитет, се казва в националната стратегия.

Франция обяви подобна политика по-рано този месец, а италиански политици обсъждат дали да вървят по същия път.

Испанските власти вече посъветваха хората, които вече са били заразени и нямат големи усложнения, да изчакат 6 месеца след като са били диагностицирани, преди да се ваксинират.

До четвъртък около 2,2 милиона души от приоритетни групи като обитатели на домове за стари хора и техният персонал, лица над 80 години и медици на първа линия са получили доза ваксина, информира БТА.

Около 1,2 милиона от тях са получили и втора доза.

Едва 2 процента от испанците, на които е било предложено да се ваксинират, са отказали, включително хората, отказали по медицински причини.

След интензивна трета вълна на заразата, вчера новозаразените за период от 2 седмици спаднаха до 194 на 100 000 души, при близо 900 в края на януари.

В петък новозаразените се увеличиха с 8 314 до общо 3,19 милиона, а починалите нараснаха с 329 до 69 142 от началото на пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК