Арменски опозиционен лидер призова армията да въстане

Пашинян изглежда започна да губи контрола си върху властта

27.02.2021 | 10:14 Редактор: Искра Ангелова
Арменски опозиционен лидер призова армията да въстане

Арменският министър-председател Никол Пашинян изглежда започна да губи контрола си върху властта, ден след като армията го призова да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Стотици демонстранти се събраха в столицата Ереван, за да настояват Пашинян да се оттегли, а водещ опозиционер се обърна към армията с призив да въстане срещу премиера. Двама бивши президенти вече заявиха, че той трябва да се оттегли.

45-годишният Пашинян в четвъртък обвини военните в опит за преврат и се опита да уволни началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили, след като армията разпространи писмено изявление с искане той да подаде оставка.

От ноември насам сънародници на Пашинян го призовават да се оттегли, защото го обвиняват за катастрофалния резултат от шестседмичната война, в която арменските сили загубиха големи територии в съседен Азербайджан, които от десетилетия бяха под техен контрол.

Докато множество хора вчера призоваваха Пашинян да подаде оставка, ден по-рано хиляди други се събраха в в Ереван, за да го подкрепят.

В четвъртък Пашинян каза на привържениците си, че уволнява Оник Гаспарян - началника на генералния щаб. Но до вчера отстраняването на военния не беше одобрено от президента на Армения - необходима стъпка, за да влезе в сила.

Президентът Армен Саркисян проведе среща с Гаспарян, съобщи канцеларията на държавния глава, но други подробности не бяха огласени.

Вазген Манукян - политикът, когото опозицията налага като възможен временен премиер, който да замени Пашинян, каза на митинг пред стотици свои привърженици, че армията никога няма да позволи Гаспарян да бъде уволнен. Мислите ли, че армията лесно ще се съгласи да отстранят нейния командващ? Не. Армията ще въстане. Призовавам армията да въстане. Армията не трябва да изпълнява незаконни заповеди, каза Манукян, цитиран от БТА.

От кабинета на главния прокурор казаха вчера за Ройтерс, че се разследва дали призивът на армията към премиера да подаде оставка е престъпление. Изявлението на генералния щаб и възможния риск от развитие около него са обект на разследването ни, каза по телефона за Ройтерс Гор Абрахамян - помощник на главния прокурор.

Пашинян е бивш журналист и депутат, дошъл на власт след мирно въстание през май 2018 г., известно като арменската нежна революция. Но загубата на територия в и около анклава Нагорни Карабах миналата година беше тежък удар за арменците, които постигнаха контрол над района през 90-те години на миналия век във война, отнела живота на поне 30 000 души.

Конфликтът беше спрян със споразумение за прекратяване на огъня, с посредничеството на Русия.

Москва, която е разположила миротворци, за да гарантират спазването на примирието, каза вчера, че независимо от кризата в Армения, договореностите трябва да се спазват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Halvadjqn da vastane zaedno s Rafi Bigosqni Hilda Kazasqn. Vsichki bibiqn da vazstavat. Сигнализирай за неуместен коментар