Привърженици на Тръмп обмислят да взривят Капитолия по време на реч на Байдън

Над 200 участници в атаката са разследвани, сред тях са и 35 полицейски служители

26.02.2021 | 14:40 Редактор: Ивет Арабова
Привърженици на Тръмп обмислят да взривят Капитолия по време на реч на Байдън

Привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп обмислят възможността да извършат тежко нападение срещу Капитолия с многобройни жертви. Представители на милициите (въоръжени екстремистки групировки) "настояват да бъде взривена сградата на Капитолия и да бъдат убити колкото може повече конгресмени", е съобщила временната ръководителка на полицейските части за охрана на парламента Йогананда Питман.

"Мерките за сигурност да останат в сила"

Идеята била нападението да бъде извършено по време на предстоящата реч на президента Джо Байдън "За състоянието на съюза". Засега не е обявена дата за годишната реч на американския президент, която традиционно той изнася пред двете камари на Конгреса, но обикновено събитието е през първите месеци от годината. Въз основа на наличната информация е препоръчително да бъдат запазени въведените мерки за сигурност, е уточнила Питман.

Уточнява се, че зад искането да бъде взривен парламентът, стоят членове на различни групировки, които миналия месец участваха в щурма на Капитолия. По данни на полицията, тогава около 800 привърженици на Тръмп са успели да нахлуят в сградата, в района на която е имало повече от 10 000 души. Те се събраха край Капитолия на 6 януари след реч на Тръмп пред Белия дом и щурмуваха сградата, за да попречат на парламента да потвърди официално изборната победа на Джо Байдън. При нападението загинаха най-малко 5 души.

Доналд Тръмп беше оправдан

Над 200 участници в атаката са разследвани, в това число и 35 полицейски служители. Това съобщи по време на изслушване в Камарата на представителите Йогананда Питман в четвъртък. Шестима полицаи дотук са освободени от служба, пише "Дойче Веле".

По-рано този месец Сенатът оправда Доналд Тръмп във втория процес срещу него за импийчмънт - заради щурма на Капитолия. В момента бившият президент не е разследван официално. Срещу него обаче има заведени множество граждански искове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК