Евролидерите: Забързайте се с ваксините, имунизационният паспорт ще почака

Ангела Меркел смекчи позицията си

26.02.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Да се забърза производството и доставките на ваксини. За това се разбраха евролидерите на виртуалната си среща снощи. 

С идващия летен сезон европейските лидери са изправени пред предизвикателството да спасят туристическия сектор, силно засегнат от пандемията. Те успяха да сближат позиции относно необходимостта от ваксинационен сертификат, който ще се издава на ваксинирани или преболедували, които имат доказан имунитет. 

Идеята е силно подкрепена от Гърция, Австрия и други страни, чиито икономики разчитат на туризма. 

"Всички ние искаме животът да се върне към нормалното възможно най-бързо. Искаме свободата да пътуваме в Европейския съюз - независимо дали става въпрос за работа или почивка. Искаме да посещаваме културни събития и ресторанти", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. 

Не всички обаче приветстваха идеята за сертификата, който ще осигурява свободно пътуване само на част от гражданите на съюза. Франция заяви, че все още голяма част от хората нямат достъп до ваксините, а с въвеждането на документа те може да бъдат дискриминирани. Париж изтъкна, че към момента няма достатъчно яснота дали ваксините, с които разполагаме, са достатъчно ефективни срещу новите варианти на Ковид-19. 

Първоначално Германия също беше против идеята, но впоследствие канцлерът Ангела Меркел смекчи позицията си. 

"Дигиталните удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото", заяви тя.

Тема на разговор по време на видеоконферентната среща на Европейския съвет беше и производството на ваксини. Брюксел ще работи с фармацевтичните компании, за да се ускори производството и доставките на ваксини. 

"След Ковид-19 ще дойдат други вируси и в следващите една-две години трябва да имаме готовност с милиардни производства на ваксини да отговаряме на всеки подобен пандемичен взрив", заяви премиерът Бойко Борисов.

Срещата продължава и днес. Във фокуса е сигурността и отбраната, като в разговорите ще се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези хора не четат ли форуми не се ли интересуват от обществените нагласи, опозиция в Европа няма ли, явно не искат да вземат властта, щом оставят с лека ръка управляващите да отнемат права на народите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много ме дразни цялата тая работа Сигнализирай за неуместен коментар