След Brexit: Британските компании смятат, че бюрокрацията ги спъва

38% от вносителите и 39% от износителите се оплакват от попълването на формуляри

25.02.2021 | 22:51 Редактор: Никола Симеонов
След Brexit: Британските компании смятат, че бюрокрацията ги спъва

Според британски компании новите митнически формуляри, необходими след Brexit, са най-голямото препятствие за търговията с останалия свят, показват официални данни, цитирани от Bloomberg.

Около 38% от компаниите износителите и 39% от тези, които внасят стоки определят попълването на формуляри като основна пречка, показва проучване, проведено от Службата за национална статистика. Докато половината от износителите не съобщават за затруднения при международната търговия, безпокойството по отношение на документацията са повече от тези свързани с проблемите по границите на Обединеното кралство и транспортните разходи.

Проучването показва, че затрудненията на пристанищата оказват сериозно влияние върху способността на Великобритания да търгува, след като страната напусна митническия съюз на ЕС. Компаниите, които внасят стоки предупреждават, че предстои да бъдат изправени пред още повече бюрокрация, когато новите разпоредби влязат в сила през април и юли.

Почти една трета от компаниите, отговарящи за транспорта на стоки от Великобритания към Северна Ирландия заявиха, че обемите се понижават през последните две седмици.

Вижте още по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК