Осъдиха на 8 години със строг режим руснак, предавал държавни тайни на Китай

След изтърпяване на основната присъда съдът също така ограничи свободата на Василиев за още една година

25.02.2021 | 11:59 Редактор: Радостина Димитрова
Осъдиха на 8 години със строг режим руснак, предавал държавни тайни на Китай

Забайкалският окръжен съд е осъдил Владимир Василев на осем години колония със строг режим, като го призна за виновен за събиране и предаване на информация, представляваща държавна тайна, на чужди специални служби. След изтърпяване на основната присъда съдът също така ограничи свободата на Василиев за още една година. Както уточняват от пресслужбата на съда пред ТАСС, присъдата вече е влязла в сила.

Според източник на агенцията в правозащитните органи Василев е събирал и предавал сведения на специалните служби на Китай.

"Разследването и съдът установиха, че руският гражданин Владимир Василиев, който се призна за виновен, е предавал на разузнавателните служби на една от азиатските страни - Китай - информация, представляваща държавна тайна, и която може да навреди на интересите на страната", заяви събеседникът на агенцията. В същото време източникът не посочи подробности за наказателното дело и в каква област е била предаваната на Пекин информация.

ТАСС няма официални коментари от разследващите органи и представители на защитата на Василев, предаде "Фокус".

52-годишният руснак Владимир Василев беше задържан в Забайкалския край през август 2019 г. и по-късно прехвърлен в Москва, за да бъде съден. Според източник на агенцията в правоохранителните органи той е признал вината си, но делото срещу него е било разгледано по общия ред.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години