Меркел: Третата вълна е тук, не можем да си позволим възходи и падения

Училищата и детските градини са затворени до голяма степен от декември

24.02.2021 | 21:58 Редактор: Искра Ангелова
Меркел: Третата вълна е тук, не можем да си позволим възходи и падения

Германия се намира в третата вълна на пандемията, предупреди Ангела Меркел, въпреки че страната се подготвя да отвори отново училищата, като даде приоритет във ваксинациите на учителите и персонала в детските градини и ясли, цитира думите й британският вестник The Times

Затварянето на всички несъществени предприятия и въвеждането на граничен контрол с Австрия и Чехия, където има огнища, свързани с по-инфекциозния британски вариант, помогна на Германия да намали броя на ежедневните случаи.

Но бавната ваксинационна кампания и рискът от нови огнища могат да затруднят всяко бъдещо облекчаване на ограниченията.

"Сега сме в третата вълна", заяви Меркел пред депутатите от нейната партия Християндемократически съюз. "Не можем да си позволим възходи и падения", добави тя, предполагайки, че иска постепенно връщане към нормалния живот, цитирана от "Фокус".

Училищата и детските градини са затворени до голяма степен от декември, но приемат все повече деца, въпреки възраженията на синдикатите и застоя в спада на националния процент на заразяване.

Улесняване на отварянето се очаква с помощта на хиляди безплатни бързи антигенни тестове за и по-бърз достъп до ваксинация, като една германска провинция се очаква да започне да ваксинира учители в неделя.

Понастоящем преподавателският персонал е приравнен към втория най-висок приоритет за ваксини, заедно с общопрактикуващите лекари, хората с деменция, хронични заболявания или обучителни увреждания и хората над 75 години.

Това означава, че първите учители в източната провинция Тюрингия биха могли да получат ваксина до края на седмицата, тъй като препаратът на AstraZeneca не е одобрен за употреба над 65 години.

В други региони като Хамбург обаче ще трябва да изчакат повече от месец, тъй като властите искат да използват своите запаси за хора над 80 години, болничен персонал на първа линия и хора със сериозни хронични заболявания.

Промяната на ваксинационните приоритети беше осъдена от полицейския синдикат, който заяви, че това показва липса на внимание към риска от инфекция, с който се сблъскват служителите му.

"Онемях, че полицията слиза надолу по списъка. Направо съм бесен", каза Михаел Мертенс, синдикален лидер, пред Rheinische Post.

Недостигът на ваксини в Германия се очаква да се облекчи, след като правителствен документ предполага, че почти четири милиона дози ще бъдат доставени до дни. Това вероятно ще доведе до значително наваксване в изоставането, след като вече има близо един милион неизползвани дози на AstraZeneca.

Напредъкът на Германия в намаляването на броя на случаите се забави до спиране на фона на огнища на по-инфекциозния вариант от Обединеното кралство в северните градове Фленсбург и Хамбург. Седемдневният процент на заразяване се задържа при около 60 нови случая на 100 000 души в продължение на десет дни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абе не е чиста работата с тези ваксини... Сигнализирай за неуместен коментар