Преболедувалите Ковид-19 остават имунизирани задълго срещу вируса

Формирането на стадния имунитет и връщането към предишен живот не е толкова далеч, прогнозират експерти

23.02.2021 | 22:54 Редактор: Ралица Братанова
Преболедувалите Ковид-19 остават имунизирани задълго срещу вируса

Преболедувалите коронавирус отдавна са имунизирани срещу Ковид-19. Такова обнадеждаващо заключение беше направено в Медицинския университет в Инсбрук, съобщава "Евронюз“.

През април и ноември бяха прегледани жителите на австрийския ски курорт Ишгл, един от епицентровете на инфекцията в Европа. След осем месеца повечето хора остават имунизирани срещу вируса.

"Използвахме няколко различни процедури за изследване на антитела, за да получим възможно най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, участвали в първото проучване и дошли за второ, антителата остават. Също така открихме, че 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, все още имат клетъчна активност”, заяви ръководителят на изследването Вегенер Борена.

Въз основа на получените данни екипът от учени смята, че формирането на стадния имунитет и връщането към предишен живот не е толкова далеч, както казват скептиците. Вярно е, не без резерви, информира БГНЕС.

Доротея фон Лаер, Директор на Института по вирусология (Медицински университет в Инсбрук) заяви:

"Със социално дистанциране, с някои мерки, които не вредят на човека и с ваксинация на 40-50% от населението е възможно да се върнем към донякъде нормален ежедневен живот“.

Това се потвърждава от факта, че в сравнение с други австрийски райони, в Ишгл, втората вълна на заразяване не е била толкова силна.

Поради обхвата на такъв дълъг период от осем месеца учените смятат, че това е най-голямото изследване на антитела.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

4
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 5 дни
3
6 rate up comment rate down comment 1
Е хайде
преди 6 дни
Утре ще пишете нещо друго! Важното за вас е да ви четат. Истината остава някъде там....... Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 6 дни
1
12 rate up comment rate down comment 8
анонимен
преди 6 дни
Откриха топлата вода най накрая,всички го знаят това ама поради причината ваксини не се изследва дори да не се говори за имунитета след заразяване,ваксърските лобива нали трябва да правят пачки. Сигнализирай за неуместен коментар