Орбан: Като деца се ваксинирахме със съветски ваксини и сме добре

"Защитата на човешкия живот и здраве има предимство пред политическите аспекти", заяви той

23.02.2021 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Като деца се ваксинирахме със съветски ваксини и сме добре

В интервю за германското издание FOCUS Online министър-председателят на Унгария Виктор Орбан подчерта, че в условията на пандемия от Ковид-19 страните трябва да набавят възможно най-различни ваксини и колкото се може повече, независимо дали идват от Изток или Запад.

"В разгара на пандемията задачата на политиците е да отговарят на доверието, което им се възлага, да поемат отговорност и да защитават живота и здравето на своите граждани. Трябва да се борим с пандемията и да купуваме възможно най-много ваксини и то колкото се може по-бързо. Който спечели време, печели живот, печели свобода. Няма източна или западна ваксина, има само добри и лоши", подчерта Орбан, като същевременно увери, че унгарските здравни власти са завършили своите тестове и гарантират ефективността на ваксините "Спутник V", които страната поръча от Русия – първата в Европейския съюз.

На въпрос не се ли интересува откъде идва ваксината или кой е производителят, Орбан бе категоричен: "Не. Ако унгарските регулаторни органи считат ваксината за безопасна и ефективна, те издават одобрение. За мен от този момент нататък ваксината става унгарска и мога да я използвам, за да спася живота на сънародниците си."

Унгарският премиер е уверен, макар отношенията между Европейския съюз и Русия да са доста напрегнати, доставката на ваксини може да се отдели от цялостния конфликт между Москва и Брюксел, информира "Фокус".

"Защитата на човешкия живот и здраве има предимство пред политическите аспекти и стои над геополитиката. Безотговорно е да превърнете ваксините в политически въпрос, да оставите хората да умрат и да ограничавате свободата им, защото има политически възражения срещу страната-производител. Когато бяхме деца, бяхме ваксинирани със съветски ваксини - виждате, че сме добре. От много обективна гледна точка - на Изток имаше култура на ваксинация и полиомиелитът например тук бе победен много по-рано, отколкото на Запад", посочи още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
истинко
преди 1 седмица
Това е истината! Как не случихме на управник като Виктор Орбан! Сигнализирай за неуместен коментар