Няколко причини да се окажете с Ковид-19, въпреки че сте ваксинирани

Препаратите не осигуряват пълна защита

03.02.2021 | 22:18 Редактор: Ралица Братанова
Няколко причини да се окажете с Ковид-19, въпреки че сте ваксинирани

Ваксината срещу Ковид-19 не осигурява пълна или незабавна защита, което означава, че все още е възможно да се заразите и да дадете положителна проба за вируса след ваксинация.

Такъв бе случаят с демократичният представител Стивън Линч от Масачузетс, който получи положителен тест, след като прие втората си доза от ваксината Pfizer. Треньорът по баскетбол в Залата на славата Рик Питино също даде положителен резултат, след като получи първата си доза.

Това се случва по няколко причини:

Има забавяне между ваксинацията и защитата

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията да се изгради имунитет след ваксинация отнема няколко дни до няколко седмици. Така че може да се заразите преди ваксината да започне да действа.

"Отнема известно време, за да се развие имунният отговор", каза д-р Робърт Салата, директор на Университетските болници Roe Green Center за туристическа медицина и глобално здраве в Кливланд, пред CNN. Първата доза може да осигури известна защита, но както главен изпълнителен директор на Moderna, Стефан Бансел каза в понеделник, "всъщност просто нямаме данни, които да докажат това в този момент."

За Pfizer след 14 дни първата доза е била около 52% ефективна за предотвратяване на заболяването, казват водещите изследователи на ваксината Pfizer.

Ваксинацията предотвратява повечето, но не всички заболявания

Все още можете да дадете положителен тест след ваксинация, тъй като ваксината не е 100% ефективна, пише Dnes.bg

Всички разрешени ваксини са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Ваксината на Pfizer е била 95% ефективна за предотвратяване на заболявания в клинични изпитвания, след като хората са получили две дози. А ваксината на Moderna е 94% ефективна за предотвратяване на заболявания при хора, които са получили две дози в клинични проучвания.

Ваксинацията предотвратява заболяването, но не е ясно дали спира инфекцията

Ваксинацията предотвратява тежкото заболяване от Ковид-19, но все още не е ясно дали или колко ваксината предотвратява всички инфекции.

"Не е ясно дали ваксините ще попречат на вируса да ни зарази и да го изкараме без симптоми. Това все още се проучва", каза д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести и професор по превантивна медицина в катедрата по здравна политика в университета Вандербилт. "Що се отнася до това, което видяхме, тези ваксини наистина се променят при предотвратяване на болести и дори тежко заболяване", казва Намандже Бумпус, директор на катедрата по фармакология и молекулярни науки в университета "Джон Хопкинс".

"Но съсредоточаването процента на ефикасността не рисува цялата картина, защото все пак може да се окажете с заразени с коронавирус, но изглежда, че тези случаи не са толкова тежки в сравнение с болестта, през която неваксинираните хора преминават и това е наистина важно."

Производителите на ваксини все още проучват дали ваксините просто пречат на хората да се разболеят наистина или напълно предпазват от инфекция.

Ако сте безсимптомни, все пак ще дадете положителна проба за Ковид-19. Това също би означавало, че дори да сте ваксинирани, пак можете да разпространявате болестта. Ето защо дори хората, които са ваксинирани, все още ще трябва да носят маски. Човек може да бъде асимптоматичен носител, но да носи вируса в носните си проходи, така че когато диша, говори или киха, той все още може да предаде коронавируса на други.

Ваксините не действат със задна дата

Ваксините не действат със задна дата. Можете да дадете положителна проба за коронавриус, тъй като сте били заразени преди да получите ваксината, но просто още не сте го знаели. Това се случи с някои от здравните работници в проучване, публикувано от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в понеделник.

Проучването установи, че 22 от 4081 ваксинирани здравни работници са имали положителен тест за Ковид-19 след получаване на първата доза.

Един от авторите на изследването, д-р Eял Лешем от медицинския център Sheba в Израел, заяви, че е ясно, че някои от работниците, които са се оказали положителни, "всъщност са заразени с Ковид-19, преди да получат първата си доза".

Въпросът с новите варианти

Има опасения, че някои нови варианти на коронавируса, могат да бъдат по-малко податливи на защитата, която идва от ваксините.

Предварителните лабораторни данни показват, че ваксините трябва да осигурят защита, а лидерите на общественото здраве искат да ваксинират колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да ограничат възможностите, в които вирусът може да мутира.

Производителите на ваксини заявиха, че ги тестват, за да видят дали действат срещу новите варианти, а също така работят върху бустери, които биха добавили допълнителна защита срещу тях.

"Ще трябва да се адаптираме към това, което прави този вирус. И ние имаме капацитета да сме в крак с вируса и дори да го изпреварим", казва Шафнър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
1
2 rate up comment rate down comment 0
Roche
преди 1 година
Дотук само стана ясно, че английската ваксина от AstraZeneca е най-калпавата, а България е поръчала най-много от нея. Сигнализирай за неуместен коментар