Люксембург изисква отрицателен тест за пристигащи със самолет

Той трябва да е извършен по-малко от 72 часа преди полета

28.01.2021 | 17:20 Редактор: Юлия Христова
Люксембург изисква отрицателен тест за пристигащи със самолет

Великото херцогство Люксембург въвежда изискването за представяне на негативен резултат от тест за коронавирус за пристигащите с въздушен транспорт, считано от 29 януари до 28 февруари, включително.

По информация на посолството ни в Белгия всеки пътник, независимо от националността си, на възраст 6 или повече години, който пътува със самолет до Люксембург, при качване в самолета трябва да представи, отрицателен резултат (на хартиен или електронен носител) от PCR тест или от антиген (бърз тест). Тестът трябва да е извършен по-малко от 72 часа преди полета. Отрицателните резултати се изискват на един от административните езици на Люксембург или на английски. Мярката важи за пътуване към Люксембург, включително с начална точка държавите-членки на Европейския съюз или Шенгенското пространство.

Предвидени са изключения от изискването, сред които за обслужващ транспортен персонал и транзитни пътници; пътници, които за по-малко от 72 часа отиват по въздух от Люксембург и се връщат от държава член на Шенгенското пространство или ЕС при условие, че не са напускали Шенгенското пространство или територията на ЕС през този период. Изискването не се отнася и за представители на дипломатическия корпус, служители на международни организации и граждани, поканени от тези международни организации, чието физическо присъствие е необходимо за функционирането на тези организации, за военни, за служители в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарна помощ и служители на гражданската защита, при условие че престоят им в Люксембург не надвишава 72 часа.

Не се изисква тест за коронавирус и от претърпелите инфекция със  SARS-CoV-2 в рамките на 3 месеца преди тяхното пътуване и които са завършили периода на изолация, приложим в съответната държава, с изчезване на всички симптоми на инфекцията. Тези граждани могат да представят медицинско свидетелство с тези факти, което ще им позволи да пътуват за Люксембург без да се подлагат на нов PCR или антигенен тест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК