Германия: Идват тежки седмици с недостиг на ваксини

Йенс Шпан каза, че намаляващият брой случаи в страната е обнадеждаващ

28.01.2021 | 16:45 Редактор: Искра Ангелова
Германия: Идват тежки седмици с недостиг на ваксини

Германия вероятно ще се сблъска с недостиг на коронавирусни ваксини поне до април, предупреди здравният министър на страната Йенс Шпан, цитиран от BBC.

"Пред нас има поне десет тежки седмици с недостиг", написа Йенс Шпан в Twitter.

Темпът на ваксинация в Германия беше критикуван, след като страната не успя да постигне собствената си ежедневна дневна норма за ваксинации.

Коментарите на Шпан идват на фона на остър спор между ЕС и производителя на ваксини AstraZeneca заради ограничаване на доставките.

Базираната в Обединеното кралство компания заяви, че производствените проблеми в нейните европейски заводи означават, че няма да могат да доставят обещания брой дози на 27-членния блок. Но ЕС заяви, че фирмата трябва да спази ангажиментите си и да достави ваксините, като отклони продукция от Великобритания.

Германският здравен министър призова за среща за ваксинацията, в която да участват фармацевтични компании, производители и политици, за да се проучи как може да се ускори разпространението на ваксините.

"Тогава ще видим къде можем да подкрепим индустрията. Преживяваме поне десет тежки седмици. Трябва да преминем през това, като работим заедно", каза той, цитиран от "Фокус".

По-рано тази седмица Шпан подкрепи предложението на ЕС за създаване на регистър на износа на ваксини, за да се следи къде се изпращат дозите.

Той също така каза, че намаляващият брой случаи в Германия е обнадеждаващ и предлага училищата да се отворят отново, след като настоящата карантина приключи на 14 февруари.

Междувременно страната се готви да забрани влизането на пътници от Великобритания, Бразилия и Южна Африка поради опасения относно новите мутации на коронавируса.

"Ние координираме целта си да спрем входящите пътувания от зоните, в които се разпространяват мутиралите щамове", каза вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
Хората искат качествено здравно обслужване,не ваксините са проблема Сигнализирай за неуместен коментар