Какви са очакванията за валутите и суровините през 2021 г.?

Опитните инвеститори предпочитат златото

28.01.2021 | 13:19 Редактор: Никола Симеонов
Какви са очакванията за валутите и суровините през 2021 г.?

Годината започна с очакванията за инфлация. Огромните държавни разходи и увеличаването на балансите на централните банки са в основата на промяната от дефлация към ръст на потребителските цени. Това има изключително голямо отражение върху финансовите пазари, а не само върху златото и петрола.

Дори търговията с криптоактиви е повлияна от сериозни капиталови потоци с мотив, че се търси алтернатива на печатането на пари от централните банки. Покачването на инфлацията превърна държавните ценни книжа в точно обратното на хедж на скъпите акции.

Те представляват дори риск за фондовия пазар, ако доходността по тях продължи да расте и доведе до нарастване на лихвените разходи в икономиката. Опасността е глобална, защото след ръст на дохода следва и поскъпване на долара, което бързо може да се превърне в проблем за възникващите пазари и оттам за растежа на глобалната икономика. Това пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг".

Златото има реномето на защита при растяща инфлация. Трябва да се знае, обаче, че исторически погледнато връзката на благородните метали и ръста на цените е свързана повече с обезценката на долара. Тя е силна в краткосрочен план и вероятно е изчерпала силата си, поне като гледаме корекцията в цената на златото от септември досега. Дали инвеститорите не дават сигнал, че не вярват в политиката не рефлация, която централните банкери и държавниците искат да приложат?

Златото е предпочитан инструмент от опитните инвеститори с по-консервативен профил. "Милениум" поколението заложи на криптоактивите, но ръстът на цените им е далеч по-комплексен случай, отколкото е напливът на капитали от Wall Street с цел защита от инфлация.

"Това не означава, че златото няма да се справи в дългосрочен план в тази си роля. Всеки финансов актив ще го направи, тъй като става дума за обезценка на парите и намаляване на покупателната им способност", пише Цачев.

По думите му най-добра корелация с инфлацията показват две суровини – медта и петрола. Акциите на производителите на мед се покачиха поне със 100-200% от април досега. Търсенето на суровината расте заедно с възстановяването на китайската икономика.
Подобна е и ситуацията на петролния пазар. Шистовите производители пострадаха от кризата, докато държавните компании бавно връщат пазарните си позиции. Петролът успя да се покачи над равнището от 50 долара и образува новия си диапазон на търговия между 43 и 55 долара, който ще е определящ за цената през тази година.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Скоро очаквам печалба от инвестицията ми в петрол Сигнализирай за неуместен коментар