Джонсън призова британците: Сдържайте нервите си в края на битката с вируса

Британският премиер добави, че страната остава в опасна и рискова ситуация

27.01.2021 | 21:55 Редактор: Ивет Арабова
Джонсън призова британците: Сдържайте нервите си в края на битката с вируса

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната остава в "опасна и рискова ситуация" по отношение на коронавирусната пандемия, призовавайки хората в цяла Великобритания да "сдържат нервите си в края на битката срещу вируса".

В изказване пред депутати в парламента той отбеляза, че правителството трябва "да знае много повече за ефекта на ваксините за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи" до средата на февруари.

"Нашата цел сега е да спечелим допълнителните седмици, които са ни необходими за имунизиране на най-уязвимите, и да овладеем този вирус, за да можем заедно да победим тази най-злочеста болест, да възстановим живота си веднъж завинаги", заяви Джонсън.

Той отбеляза, че Обединеното кралство е "силно уверено" в доставките на коронавирусни ваксини, визирайки спора между Европейския съюз и компанията AstraZeneca относно забавяне на доставката на ваксина.

"Ние сме силно уверени в нашите договори и вървим напред на тази основа", заяви премиерът. Джонсън коментира и правителствения план за облекчаване на мерките за ограничаване, като отбеляза, че ще обяви "пътна карта" за премахване на ограниченията на 22 февруари.

Правителството е готово да предприеме "постепенния подход" за облекчаване на ограничителни мерките, каза още премиерът, изразявайки надежда, че Великобритания ще може да отвори отново училищата през седмицата, започваща на 8 март, предава БНР.

Междувременно официалните данни за Ковид-19 от Обединеното кралство, публикувани в сряда, разкриват, че дневният брой на положително тестваните случаи в страната е нараснал с около 5 000 до 25 308 в сравнение с предния ден.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК